Στην έδρα της ΕΛΔΥΚ ο Ιερώνυμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ευλόγησε σήμερα τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, τα οποία υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μετέβη στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα, έξω από την Λευκωσία, ευχήθηκε στον διοικητή, τους αξιωματικούς
, υπαξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ να έχουν δύναμη από το Θεό, για το καλό της πατρίδας και της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τέλεσε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων ανδρών της ΕΛΔΥΚ, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο, κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και κατέθεσε σε ένδειξη τιμής δάφνινο στεφάνι. Παρόντες ήταν ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου, τα μέλη της συνοδείας του κ. Ιερώνυμου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και Κύπριοι Ιεράρχες.

Αξιωματικός της ΕΛΔΥΚ ξενάγησε τον κ. Ιερώνυμο στο Στρατιωτικό Μουσείο της Δύναμης. Στο βιβλίο επισκεπτών ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε: «Η διαβεβαίωση του αντιστράτηγου Σωτήρη Σταυριανάκου είναι η ανακεφαλαίωση της ιστορίας και του αγώνος ¨Εδώ είναι Ελλάδα».

Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης, μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον σεβασμό και την αγάπη όλων των στελεχών της. Ο συνταγματάρχης Κεβεντζίδης επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών πλακέτα με το έμβλημα της ΕΛΔΥΚ, στην οποία απεικονίζονται δαφνοστεφανωμένες Ελλάδα και Κύπρος και ένα χαρακτικό του μνημείου για τους 56 νεκρούς και 49 αγνοουμένους της ΕΛΔΥΚ. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον διοικητή ως ενθύμιο, μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Εξάλλου, ο κ. Ιερώνυμος τέλεσε τρισάγια και κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είναι το κοιμητήριο αξιωματικών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς και της ΕλΔΥΚ, και στα «Φυλακισμένα Μνήματα», που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονισμένους κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξέφρασε το συγκλονισμό του, τη συμπόνια του, αλλά και τη συμπαράστασή του προς τον λαό της Κύπρου, που μάχεται να επιβιώσει στη γη των πατέρων του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Συγκινημένος δήλωσε ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τού δόθηκε «να επισκεφθεί τα ολοζώντανα αυτά μνημεία του Έθνους μας, τα οποία είναι τεκμήρια πατριωτισμού, απαράμιλλου ηρωισμού και ακεραιότητας χαρακτήρα των Ελλήνων αγωνιστών».

Επίσης, σήμερα ο κ. Ιερώνυμος μίλησε με πατρικά λόγια στους μαθητές του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου και το μεσημέρι παρακάθισε σε επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμή του ο Έλληνας πρέσβης στην κατοικία του, η οποία βρίσκεται στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», λίγα μόνο μέτρα από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα