«Στην κυβέρνηση η ευθύνη»

Απόφαση για τον επικείμενο εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου εξέδωσε η Σλυγκλητος του ΕΜΠ με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει πια καμία ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα για την επίτευξη της ομαλής διεξαγωγής και αρνείται να αναλάβει την «οποιαδήποτε ευθύνη» σε ό,τι αφορά την πρόληψη ή την αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας. Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο πρόληψης χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου.

Το κείμενο της Συγκλήτου έχει ως εξής:

«Οπως είναι προφανές,
η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το ίδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοκητικοί, Σύγκλητος, Πρυτανεία κ.λπ.) δεν έχουν τη νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για το λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη, όσον αφορά στην πρόληψη πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας, όπως π.χ. τον έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους του εορτασμού,  στην αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν.

Καλείται η κυβέρνηση, με την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και, το κυριότερο, κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας. Οι απλοί δημοκρατικοί πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετάσχουν (με ασφάλεια, αλλά και χωρίς την αίσθηση ότι αστυνομοκρατούνται) στη δική τους γιορτή της δημοκρατίας».

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα