Στην τελική ευθεία για τo Hellaστοck '14

Μία εφήμερη πόλη ανέλαβε να στήσει μία ομάδα φοιτητών και αποφοίτων, του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του Hellaστοck, δηλαδή της ελληνικής συμμετοχής στο Bellastock (πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, μεθόδων, και τεχνογνωσίας για αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής).

Το πρόγραμμα

Άρχικά, από τις 28 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το θεωρητικό-εισαγωγικό μέρος του φεστιβάλ, στο Ιστορικό Κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Συγκρότημα Πατησίων, με ελεύθερη συμμετοχή.

Η ομάδα, που αποτελείται από 165 φοιτητές από 11 χώρες, 30 εθελοντές και τα 10 άτομα της οργανωτικής επιτροπής, θα βρεθεί στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά (χώρος μελλοντικής Πολιτιστικής Ακτής του Ο.Λ.Π.), από τις 2 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας μια εφήμερη αιωρούμενη πόλη. Στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αιωρούμενης "πόλης". Στόχος της ομάδας είναι η διαμονή στην αναρτημένη κατασκευή για τρεις ημέρες. Η κατασκευή-σκαλωσιά θα παραμείνει στο λιμάνι για τουλάχιστον μία εβδομάδα προκειμένου να την επισκεφθεί το κοινό.

Η σημασία

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο κτήριο Αβέρωφ, η οργανωτική επιτροπή τόνισε τη σημασία του φεστιβάλ Hellaστοck, μέσω του οποίου προωθείται η συνεργασία μεταξύ φοιτητών, δίνεται η δυνατότητα πειραματισμού σε πραγματική κλίμακα και προτείνονται πιθανά σενάρια-λύσεις για προσωρινές κατασκευές ή συνθήκες φυσικών καταστροφών.

Υλικά - στοιχεία κατασκευής

Η πόλη που θα φιλοξενήσει τους συμμετέχοντες αποτελείται από 5.000 τ.μ. πανί, 16.000 μ. σχοινί και 10.000 μ. σίδερο για τη σκαλωσιά. Το μέγιστο ύψος θα φτάσει τα 6 μέτρα και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη και να δουν τις προτάσεις (προσωρινά καταλύματα) της κάθε ομάδας, μέσω ενός διαδρόμου, μιας βοηθητικής κατασκευής πρόσβασης, που είναι τοποθετημένη περιμετρικά της κατασκευής.

Το πάρτυ

Το πανευρωπαϊκό εργαστήριο HELLAΣTOCK'14, προσκαλεί το κοινό το βράδυ της Παρασκευής, 29 Αυγούστου και ώρα 22.00, σ' ένα πάρτυ με πολυεπίπεδο χαρακτήρα στη Στοά Ανατολής,Αριστείδου 10-11.

Ο Θανάσης Μπένος-Πάλμερ, μέλος της ελληνικής ομάδας, μίλησε στον Αθήνα 98.4 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου.



Ν.Α. Πως μάθατε για την πλατφόρμα-δίκτυο Bellastock;

Θ.Μ. Κάποιοι από εμάς είχαν συμμετάσχει στο Bellastock της Γαλλίας σε μια από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Ν.Α. Πως μπήκατε στην οικογένεια του Bellastock;

Θ.Μ. Μετά τη γνωριμία μας με το Bellastock η επιθυμία μας για διοργάνωση αντίστοιχου εργαστηρίου στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι, δημιουργήσαμε μια ομάδα από φοιτητές αρχιτεκτονικής που θα αποτελούσε τον πυρήνα της οργάνωσης και απευθυνθήκαμε στους διοργανωτές του Bellastock. Η αποδοχή της πρότασης ήταν ενθουσιώδης.

Ν.Α. Πόσος χρόνος χρειάστηκε συνολικά για την υλοποίηση και με τι ρυθμούς εργαστήκατε;

Θ.Μ. Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες τον Σεπτέμβριο του 2013 και όσο πέρναγε ο καιρός οι ρυθμοί εργασίας γίνονταν πιο εντατικοί. Για να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε σχεδιάσει αλλά και να ανταποκριθούμε σε αυτά που προκύπτουν, η ενασχόληση από την ομάδα τους τελευταίους 5 μήνες είναι καθημερινή.

Ν.Α. Ποιοι φορείς σας υποστηρίζουν ώστε να υλοποιήσετε την κατασκευή σας;

Θ.Μ. Χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) το εργαστήριο δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Επίσης η στήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) σε οργανωτικά θέματα είναι πολύ μεγάλη.

Ν.Α. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εφήμερης πόλης όπου θα στηθεί τις τρεις τελευταίες μέρες του εργαστηρίου. Σε τι αφορά η κατασκευή σας;

Θ.Μ. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης θα είναι οι αναρτημένες κατασκευές. Οι κατασκευές αυτές απαντούν και προσαρμόζονται σε δύο συγκεκριμένες συνθήκες: Αφενός την έκτακτη συνθήκη προσωρινής χωροθέτησης πληθυσμιακών ομάδων εντός του αστικού περιβάλλοντος και αφετέρου την, για οποιονδήποτε λόγο, ανάγκη απομάκρυνσης αυτής της ιδιότυπης κατοίκησης από το έδαφος.

Ν.Α. Μέσα από αυτό το εργαστήριο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές αρχιτεκτονικής να εφαρμόσουν κάποιες από τις θεωρητικές γνώσεις τους. Πόσο απέχει τελικά η θεωρία από την πράξη;

Θ.Μ. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εμπλέξει την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διάσταση του να σκέφτεσαι καθώς κατασκευάζεις -"thinking with your hands"- ή και του να μαθαίνεις κατασκευάζοντας -"learning by doing"- με σκοπό την παραγωγή πρότυπων ιδεών και αντικειμένων. Η διερεύνηση νέων τεχνικών, μορφών, μεθοδολογιών και η άμεση εφαρμογή αυτών διευρύνουν τους ορίζοντες σκέψης και δράσης ορίζοντας νέες προκλήσεις ή θέτοντας εκ νέου ήδη υπάρχοντα ερωτήματα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέα πεδία εφαρμογής στην αρχιτεκτονική και ως εκ τούτου να προωθήσουμε τη θεωρητική σκέψη και πρακτική.

Ν.Α. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι βοηθούν τους φοιτητές αυτού του είδους τα εργαστήρια;

Θ.Μ. Ο πειραματισμός στην αρχιτεκτονική πρακτική είναι πολλά παραπάνω από μία προσπάθεια διαφοροποίησης από σταθερές ή κυρίαρχες πρακτικές. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να δοκιμάσουν την κλίμακα 1:1 και να μεταβούν από την θεωρία και το σχέδιο στον πραγματικό χώρο και την πράξη.

Ν.Α. Ποιες είναι οι πιο μεγάλες δυσκολίες που έχετε συναντήσει ως τώρα και πως τις ξεπεράσετε;

Θ.Μ. Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης ενός τέτοιου εργαστηρίου κρύβει πολλά προβλήματα που δεν περιμένει κανείς όταν δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία. Από την διαχείριση των φορτηγών με τα υλικά που παραδίδονται ένα πρωί στην πόρτα σου μέχρι όλες τις μικρές και αστείες παραξενιές των συμμετεχόντων.

Ν.Α. Σε ποιους θεωρείτε ότι απευθύνεται η δουλειά σας αυτή; Ποιο είναι το κοινό που περιμένετε να επισκεφθεί την εγκατάσταση;

Θ.Μ. Σε καθέναν που θα ήθελε να δει από κοντά μια εφήμερη πόλη 200 ανθρώπων κατασκευασμένη από σκαλωσιά, πανί και σχοινί έκτασης ενός στρέμματος και ύψους 6 μέτρων μέσα σε ένα λιμάνι. Το θέαμα θα είναι μοναδικό.



Πληροφορίες:

https://www.facebook.com/hellastock

http://hellastock.org/

Keywords
Τυχαία Θέματα