Στο 40% οι κενές θέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Με...πτώχευση σε προσωπικό και οργάνωση απειλούνται πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως τόνισε μιλώντας στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" ο πρόεδρος των εργαζομένων στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, Θανάσης Τσιακανίκας οι κενές θέσεις ανέρχονται στο 40%.

Επιπλέον, τα τελευταία 2 χρόνια, περίπου 5.000 υπάλληλοι έφυγαν με συνταξιοδότηση ακόμη και πρόωρη, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακανίκας- μετά την εφαρμογή της εργασιακής

εφεδρείας, τα ταμεία θα λειτουργούν με....προσωπικό ασφαλείας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση των αναφορών-καταγγελιών πολιτών για θέματα κοινωνικής πολιτικής ( όπως η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων), αλλά και οικονομικών συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το θέμα της οικονομικής αυτάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο εργασίας υπό τον Γιώργο Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και των διοικητών των ταμείων.

Εν τω μεταξύ, τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι απώλειες που θα έχουν την επόμενη χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των μισθών ΚΑΙ της αύξησης της ανεργίας.

Κατά 96.000 αυξήθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου και του αντίστοιχου περσινού μήνα, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, φθάνοντας τους 813.442. Οι μακροχρονίως άνεργοι,ανήλθαν σε περίπου 320.000. Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 188.000...

Υψηλός και ο αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας, καθώς οι απολύσεις και η λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανήλθαν σε 107.287. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 χάθηκαν 55.360 θέσεις εργασίας, ενώ οι αναγγελίες προσλήψεων (75.633) μειώθηκαν κατά περίπου 18%.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους, ανήκουν στην λεγόμενη παραγωγική ηλικία, από 30 έως 54 ετών, καταδεικνύοντας ότι το κύμα απολύσεων και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το 28% είναι νέοι έως 30 ετών και το 9,44% ηλικίας  ανω των 55 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα