Στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO η Λέσβος

Με επίσημη συνέντευξη τύπου της δημοτικής Αρχής Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου ανακοινώθηκε ότι στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Επεκτείνοντας έτσι τα όρια του υπάρχοντος Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους σε όλη τη Λέσβο. Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Λέσβου επικυρώθηκε κατά
τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Arouca της Πορτογαλίας, από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2012.

Η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την επιτόπια επίσκεψή τους στη Λέσβο, από την 11μελή ειδική συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών IUGS και της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUSN.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ψηφοφορία στη Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν 84 εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη. Στην ψηφοφορία αυτή η αίτηση υποψηφιότητας έλαβε 82 θετικές ψήφους και δύο λευκές. Τέλος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση στις 20 Σεπτεμβρίου από το Γραφείο Γεωπάρκων της UNESCO.

Η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή 350 συμμετασχόντων από 35 χώρες από όλο τον κόσμο. Το ειδικό δίπλωμα παρέλαβε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 92 Γεωπάρκα από 28 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχουν 52 Γεωπάρκα από 17 Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η συμβολή των Γεωπάρκων σε μία ευφυή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη την εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών για την συνολική θεώρηση και ανάδειξη όλων των τοπικών γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων» τόνισε ο κ. Ζούρος μιλώντας σήμερα στο ΑΜΠΕ. «Τα Γεωπάρκα, είπε, και στην προκείμενη περίπτωση το Γεωπάρκο της Λέσβου μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν ως ανοικτές τάξεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εκπαίδευσης για την αειφορία. Τα Γεωπάρκα μπορούν να υποστηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, ειδικών μορφών τουρισμού και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών. Παράλληλα, λειτουργούν ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών εργασίας σε καινοτόμα πεδία και συνεργαζόμενα με τ
Keywords
Τυχαία Θέματα