Στο μικροσκόπιο τα ασφαλιστικά ταμεία

Στομικροσκόπιο των δανειστών μας μπαίνειτις επόμενες μέρες το οξύτατο οικονομικόπρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικάταμεία.

Σύμφωναμε τους εκπροσώπους των εργαζομένωνστα ασφαλιστικά ταμεία η μαύρη τρύπατου ασφαλιστικού συστήματος αγγίζειτο δυσθεώρητο ποσό των 23 δις ευρώ,καθιστώντας αναπόφευκτη νέα παρέμβασηστις συντάξεις και επίσπευση τωνπερικοπών που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Ήδη,πληροφορίες φέρουν τα τεχνικά κλιμάκιατης τρόϊκας να

έχουν ζητήσει απόυπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείουΕργασίας:

Τηνκαθιέρωση νέου τύπου υπολογισμού πουθα οδηγήσει στην δραστική περικοπή τωνεφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλωνΤαμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται απότον κρατικό προϋπολογισμό) από την 1ηιανουαρίου του 2014 και

τηνεπίσπευση κατά 1 εξάμηνο (δηλ από τονΙούνιο του 2014 και όχι από τον Ιανουάριοτου 2015) της περικοπής των επικουρικώνσυντάξεων.

Σύμφωναμε τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσητους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σταασφαλιστικά ταμεία, η... αριθμητική τηςκρίσης διαμορφώνεται ως εξής:

-Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατείείναι το νέο αίτημα του ΙΚΑ για δανεισμόπερίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένουνα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου.

Τελικά,το επικουρικό του και το ταμείο τωνεργαζομένων στην ΔΕΗ διέθεσαν στο ΙΚΑ390 εκατομμύρια.


-Παράλληλα, η μείωση εσόδων για το σύστημακοινωνικής ασφάλισης κατά το πρώτοτετράμηνο του τρέχοντος έτους ήτανδιπλάσια, αγγίζοντας το 15% αντί του 7%που είχε προϋπολογιστεί.

-Την ίδια περίοδο το ΙΚΑ απορρόφησε το45,5% της κρατικής ενίσχυσης, ο ΟΓΑ το 40%και ο ΟΑΕΕ το 48,3%.

Ηεισφοροδιαφυγή για όλα τα ταμείαεκτιμάται στα 6,5 με 7 δις ευρώ.

Μόνογια το ΙΚΑ, οι απώλειες εξαιτίας τηςανεργιας και της μείωσης μισθών αγγίζουντο 1,5 δις και οι βεβαιωμένες οφειλές τα8 δις

ΣτονΟΑΕΕ, το έλλειμμα υπολογίζεται στο 1 διςεως τελος ετους και οι οφειλές προς τοταμείο στα 7,5 δις. Κάθε μήνα οι εισπράξειςτου ταμείου φθάνουν τα 120 εκατομμύριαευρώ με τις υποχρεωσεις στα 220 εκατομμύρια!

Ηκινητή περιουσία περιορίστηκε στα 12από 22 δις εξαιτίας του PSI, ενώ τα ταμείαέχουν υποστεί ζημία εκατομμυρίων λόγωτης απομείωσης χαρτοφυλακίου καθώς δενσυμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίησητης Ε.Τ.Ε., της ALPHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ καιτης EUROBANK.

Ηακινητη περιουσία, είναι -σύμφωνα μετους συνδικαλιστές- όνομα και πραγμα"ακίνητη", καθώς δεν προσφερει εσοδα,είναι "παγωμενη".

Οπρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικάταμεία, Θανασης Καποτας, μιλώντας στον"ΑΘΗΝΑ 9.84" δήλωσε ότι "η κυβερνησηεχει πετάξει λευκη πετσετα στουςδανειστες. Δεν υπαρχουν αντιστάσειςκαι οδηγούμαστε στην περεταίρω μείωσησυντάξεων.

"Τααποθεματικά των ταμείων, εξανεμιστηκαν.

Ταμετρα αδιεξοδα, η κατασταση προμηνύεταιζοφερή και το καλοκαιρι θερμο...",πρόσθεσε ο κ. Καποτάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα