Στο «μικροσκόπιο» της Alpha Bank η συγχώνευση

Πραγματοποιείται σήμερα το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, στο οποίο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα που έχει προκύψει με την πορεία του χρονοδιαγράμματος της συγχώνευσης της με την Eurobank.

Οι επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στους ισολογισμούς των δύο τραπεζών,
δείχνει να είναι το σημείο «τριβής», στη πορεία συγχώνευσης των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, όπως προκύπτει και από την σειρά ανακοινώσεων που προχώρησαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Οι εκτιμήσεις των δύο τραπεζών για το ζήτημα αυτό είναι διαφορετικές, όπως δείχνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, σε τέτοιο βαθμό που η Alpha Bank συγκαλεί εκ νέου έκτακτη γενική συνέλευση για να επανεξετάσει το όλο ζήτημα, την στιγμή που οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών έχουν εγκρίνει την μεταξύ τους συγχώνευση, που έχει λάβει και το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η φράση «η Τράπεζα (Alpha Bank) προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI, οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών, ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως», αποτυπώνει ξεκάθαρα τις διαφορές εκτιμήσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα επιτελεία των δύο τραπεζών.

Από την πλευρά της, η Eurobank επιμένει ότι «η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις της 15ης Νοεμβρίου 2011 είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Όλες οι απαραίτητες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις».

Η Eurobank εκτιμά ότι «οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+, όπως αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Οκτωβρίου, ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών που ενέκριναν τη συγχώνευση σε ποσοστά πάνω από 97%. Παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίηση του PSI+ ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό».

Κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Alpha Bank καθώς επισημαίνει ότι «η, από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, δια ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής το
Keywords
Τυχαία Θέματα