Στο συρτάρι θα μείνει ο ενιαίος φόρος για άλλη μία εβδομάδα – τουλάχιστον

Της Μαρίνας Μάνη

Νέα αναβολή παίρνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ένα χρόνο μετά τη δέσμευση ότι τον φετινό Οκτώβριο θα παρουσίαζε επεξεργασμένο - δικαιότερο σύστημα που θα αντικαθιστούσε το «έκτακτο» χαράτσι και θα διασφάλιζε τη δικαιότερη κατανομή των βαρών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το οικονομικό επιτελείο δεν είναι –ακόμη– σε θέση να φέρει το πόνημά του στη Βουλή.

Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε ο τρόπος υπολογισμού των συντελεστών έχουν οδηγήσει το κυβερνητικό

επιτελείο σε αδιέξοδο, ενώ η σύσταση του Γιάννη Στουρνάρα στους κυβερνητικούς βουλευτές να παρουσιάσουν προτάσεις... μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής κρίθηκε «επιεικώς απαράδεκτη».

Δεν διασφαλίζονται τα 151 «ναι»

Το χειρότερο; Μαξίμου και Χ. Τρικούπη δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου «ως έχει» από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, καθώς τα «όχι» μπορεί να οδηγήσουν και σε πτώση της κυβέρνησης.
Τις πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο δεν θα φτάσει στη Βουλή πριν από την επόμενη Παρασκευή (και αν...) επιβεβαίωσε αργά τη νύχτα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς, κατά την αναχώρησή του από το Μαξίμου, για το αν θα υπάρξουν αλλαγές, απάντησε για τις «απαραίτητες βελτιώσεις» που πρέπει να γίνουν «μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο» (δηλαδή των 2,9 δισ. ευρώ) για να καταλήξει: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας»...

«Αλλαγές βιτρίνας»

Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, πάντως, το «καλύτερο δυνατό» δεν θα είναι παρά «αλλαγές βιτρίνας» (όπως αυτές με τις στάνες και τα θερμοκήπια) που θα περιορισθούν σε εσωτερική αναδιανομή των συντελεστών.

Τέτοια περιθώρια υπάρχουν, λένε, όπως απέδειξε η ανάδειξη των τραγελαφικών διατάξεων που επεξεργάσθηκε ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης –ο οποίος, μάλιστα, ανέλαβε να τα αιτιολογήσει στην προχθεσινή σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ.

Για παράδειγμα, για την φορολόγηση των αγροτών να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι της απογραφής ή για τα οικόπεδα να μην αποτελεί κριτήριο σε πόσους δρόμους «βλέπουν» ή για τα ακίνητα να ισχύσει η βάση δεδομένων του Ε9 κλπ.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει τη «φιλοσοφία» του ενιαίου φόρου, δηλαδή «περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα». Οπερ, να ενταχθεί στην φορολόγηση η αγροτική γη παρά την αντίδραση των «αγροτικών» βουλευτών διότι, στην αντίθετη περίπτωση, καραδοκούν... οι βουλευτές που εκλέγονται στα αστικά κέντρα.

Οχι στην παράταση του χαρατσιού

Επίσης, απορρίπτεται η πρόταση των 30 «γαλάζιων» βουλευτών να ισχύσει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2014 ώστε να ξεκινήσει από το μηδέν η επεξεργασία του ενιαίου φόρου. Πέραν της αυξημένης επιβάρυνσης που θα σήμαινε μία τέτοια αναβολή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπήρχε και πρόβλημα με το ΣτΕ το οποίο... με το ζόρι αποδέχθηκε στις αρχές του έτους να παραταθεί το «έκτακτο μέτρο» του χαρατσιού το 2013.

Της εβδομαδιαίας (τουλάχιστον) αναβολής προηγήθηκε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη «σημαντικής αναμόρφωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων», καθώς οι βουλευτές του απέρριψαν σε χθεσινή τους σύσκεψη το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Και βλέπουμε...

Τους αγνόησε ο Στουρνάρας, τους μίλησε ο Καραβίτης

Μία επιπλέον πτυχή που εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ κατά την πολύωρη, ενημέρωσή τους από το οικονομικό επιτελείο το βράδυ της Τετάρτης, αναδεικνύουν οι ίδιοι.

Ποιά; Την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα να χρίσει «αντ΄αυτού» στην ενημέρωση τον σύμβουλό του Νίκο Καραβίτη.

Οπως αναφέρουν με μεγάλη δόση θυμού αρκετοί εκ των παρισταμένων βουλευτών, τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και ο αρμόδιος περί τα φορολογικά υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ήταν παρόντες στην αιφνίδια σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ -την οποία άλλωστε ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ προκάλεσε.

Ωστόσο, ο κ. Καραβίτης ήταν αυτός που ανέλαβε το «βάρος» της ενημέρωσης παραθέτοντας αριθμούς, συντελεστές, στόχους, ενστάσεις και υποχρεώσεις.

Από ένα σημείο και μετά μάλιστα «ο κ. Στουρνάρας απλώς παρίστατο δίνοντας την εντύπωση ότι δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λύση, με τους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος των ψηφοφοριών», λένε ενδεικτικά οι καταγγέλλοντες.

«Σας καλωσορίζω, σας παραπέμπω»

Όπως μεταφέρουν μάλιστα, στην αρχή της σύσκεψης «ο κ. Στουρνάρας μας καλωσόρισε και μας παρέπεμψε στον κ. Μαυραγάνη, ο οποίος επίσης μας καλωσόρισε και... μας παρέπεμψε στον κ. Καραβίτη».

Πότε τους απευθύνθηκε ο υπουργός; «Προς το τέλος, όταν μας κάλεσε να καταθέσουμε προτάσεις μέχρι την Κυριακή που να μην έχουν δημοσιονομική τρύπα», απαντούν.

Πέραν της συμπεριφοράς που τους ενόχλησε σφόδρα, αυτό που αποκόμισαν οι βουλευτές είναι ότι «πράγματι, ο κ. Καραβίτης είναι ο συντάκτης αυτού του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και γι΄αυτό εξειδίκευε κάθε λεπτομέρεια»...

Οι ίδιοι φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια σ΄αυτή την στάση -γεγονός που παραπέμπει σε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις για τον υπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα