Στο τελικό στάδιο το PSI

Η πορεία για το PSI και οι εκκρεμότητες, ενόψει της έλευσης της τρόικας στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς Αρχηγούς. Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε εχθές  το βράδυ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Γαλλίας

Νικολά Σαρκοζί, όπου συζήτησαν, κατά βάση, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία του PSI, η εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα κλπ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν θετικός σχετικά με το PSI και το πώς εξελίσσεται, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει η γαλλική πλευρά για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Δεν ήταν το ίδιο θετικός κατά τη συζήτηση της εφαρμογής, από την ελληνική πλευρά, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαρκοζί κινήθηκε στο κλίμα των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα η κ. Μέρκελ, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, πως αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης της χώρας.

Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε για περισσότερο από 90 λεπτά, σε μια συζήτηση που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ ήταν τα θέματα της ατζέντας της τρόικας (PSI, επικουρικές συντάξεις, μισθολογικό κόστος κλπ) αλλά και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, χωρίς, βέβαια, να προσδιοριστεί ημερομηνία.

Κατά τη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά τα θέματα, χωρίς, πάντως να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη. Τόσο ο κ. Παπαδήμος, όσο και ο κ. Σαμαράς έθεσαν ανοιχτά όλα τα θέματα και εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την πλευρά του κ. Σαμαρά υπήρξε θετική διάθεση τόσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, όσο και για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα.

Σχετικά με τις εκλογές, έγινε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν φθάνει μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου.

Στο τελικό στάδιο φτάνουν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως ολοκληρωθούν σύντομα, τόνισε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν. Το επίπεδο της απομείωσης που θα αποδεχθούν οι πιστωτές αναμένεται να παραμείνει στο 50% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, πρόσθεσε, μιλώντας στο Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα