«Στόχος η διάσωση των ευρωπαϊκών οικονομιών»

«Το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, στόχος ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και τράπεζες». Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στο πλαίσιο της ακρόασής του από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικας. Ο Επίτροπος Ρεν, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι
η βασική αιτία για την οποία δεν έγινε κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, ήταν για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες άλλωστε κατείχαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Στη επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το ρόλο της τρόικα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έκανε λόγο για «σημαντική βελτίωση» στην Ελλάδα, και τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνονταν αποφάσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονταν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι η Πορτογαλία.
Επεσήμανε πως ακόμη ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει «η λειτουργία του κράτους», υποστηρίζοντας ότι χωρίς τις αλλαγές που δρομολόγησε η τρόικα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Για τις 29 Ιανουαρίου «έκλεισε» τελικά η άφιξη στην Αθήνα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας, που έχει αναλάβει να εξετάσει τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Ότμαρ Κάρας επέμεινε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας απαιτούν δημοκρατική νομιμοποίηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα