Οι στόχοι της προγραμματικής συμφωνίας

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε άλλα βάρη για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς για την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των δυο κυβερνητικών εταίρων, η οποία επισφραγίστηκε κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τώρα η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση αδικιών, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ισοτιμίας της Ελλάδας

στην ΕΕ, κάτι που «αξίζουν οι Έλληνες, και ο ελληνικός λαός», όπως είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί δεκασέλιδο κείμενο που εμπεριέχει 43 σημεία της προγραμματικής συμφωνίας.

Τα δυο κόμματα επιμένουν ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν, καθώς δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία.

Αναφέρεται επίσης ότι ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας, ενώ δίδεται έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η προγραμματική συμφωνία είναι μια συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία και είπε ότι είναι κρίμα που δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο εθνικής συναίνεσης

Μείζονες στόχοι, η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και η εμπέδωση ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου και ενδιάμεσοι η πρόωθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η αποτελεσματικότερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η εμπέδωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Επιπλέον, έμφαση δίδεται τόσο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και στη συστηματική και σταθερή πρόωθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου και στις αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία. Αναφορά γίνεται τόσο στην αναθέωρηση του Συντάγματος όσο και στο εκλογικό σύστημα το οποίο -όπως σημειώνεται- δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα απο την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία.

Μνεία γίνεται και στον καλύτερο ενδοκυβερνητικό συντονισμό αλλά και στην λειτουργία της βουλής και στην έγκαιρη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε οτι αφορά τις νομοθετικές πρωοβουλίες της κυβέρνησης.

Τέλος, στόχος των δυο κυβερνητικών εταίρων, όπως επισημαίνεται στο κείμενο , είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ευθύνης που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και το οποίο θα αντιμετωπίσει συμπεριφορές που καθήλωσαν τη χώρα όπως η δημαγωγία, η συνομωσιολογία, ο λαικισμός και οι λογικές του βολέματος φωτογραφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα