Διαμαρτυρία στη διάβαση Γιάρινιε

Έληξε χωρίς επεισόδια η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν επιχειρηματίες από το βόρειο Κόσοβο στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικάσύνορα Κοσόβου - Σερβίας με αίτημα την άνευ όρων και ανεμπόδιστη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Ο οδικός άξονας Ράσκα - Λεπόσαβιτς μπροστά από τη διέλευση Γιάρινιε, που λειτουργεί με βάση τη συμφωνία Κοσόβου - Σερβίας για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων αποκλείστηκε για δύο ώρες λόγω της διαμαρτυρίας.

Μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) εμπόδισαν τους διαδηλωτές

να πλησιάσουν στην περιοχή, κοντά στο νέο σημείο ελέγχου τοποθετώντας συρματόπλεγμα και παρατάχθηκαν μπροστά από τη διάβαση.

Στη διάβαση Γιάρινιε εκτός από τους αστυνομικούς του Κοσόβου είναι παρόντες μέλη της Eulex και αστυνομικοί της Σερβίας.

Έναςαπό τους διαδηλωτές, ο Νεμπόισα Ραντούλοβιτς από το Λεπόσαβιτς δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες από το βόρειο Κόσοβο δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση "κάποιος από μικρή ή μεγάλη πόρτα να τους οδηγήσει σε ανεξάρτητο κράτους του Κοσόβου".

"Εμείς έχουμε το κράτος μας, τη Σερβία, έτσι αισθανόμαστε και θα υπερασπιστούμε το κράτος μας εδώ. Αυτή είναι η δική μας πλατφόρμα που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 13 χρόνια",ανέφερε ο κ. Ραντούλοβιτς, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμόB92.

Ο Ράντος Πέτροβιτς επιχειρηματίας από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα είπε ότι οι Σέρβοι επιχειρηματίες του Κοσόβου δεν αποδέχονταιτελωνειακούς του Κοσόβου, ούτε σύνορα στο Γιάρινιε.

"Εδώ φαίνεταιποιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία παραβιάζεται από την Eulex τα μέλη της οποίας εμπόδισαν τους επιχειρηματίες να φθάσουν στη διάβαση", είπε ο κ. Πέτροβιτς.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ή το διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, εντός 72 ωρών και προειδοποίησαν ότι αν δεν γίνουν σεβαστά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της σερβικής κυβέρνησης της 6ης Δεκεμβρίου,στα οποία γίνεται αναφορά στην ανεμπόδιστη ροή εμπορευμάτων που προορίζονται για το βόρειο Κόσοβο θα ζητήσουν από τη σερβική κυβέρνηση να διακόψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, ΑλεξάνταρΒούλιν, είπε ότι στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι δεν καταβάλλονται δασμοί στα εμπορεύματα που παραμένουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, αλλά η συμφωνία αυτή δεν τηρείται.

"Στη συνάντηση των ομάδων εργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών θα ζητήσουμε να αποσαφηνιστούν οι ασάφειες, επειδή συμφωνήθηκεότι δεν θα υπάρξουν δασμοί και εκτελωνισμός των εμπορευμάτων για το βορρά", δήλωσε ο κ. Βούλιν στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα