Συμφωνία 6 δισ για την περίοδο 2013-2014

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες  κλείνει συμφωνία για μέτρα 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014. Ο Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή, ειπε οτι οι συναντήσεις έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που αν χρειασθεί θα επιλύσει ο ίδιος με πολιτικούς
όρους.«Μετά από μία μακρά σειρά συνομιλιών και συζητήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο», είπε χαρακτηριστικά

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.

Επισήμανε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ύφεση θα είναι (αθροιστικά) μείον 15% και (έτσι, όπως είπε) γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, την ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη», σημείωσε.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι φέρουμε όλοι ευθύνη, ανάλογα, όπως είπε, με το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας, μέσα στο πολιτικό σύστημα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, την περίοδο διακυβέρνησης της.

Μέτρα 6 δισ. ευρώ

Η σημερινή συζήτηση αφορούσε «την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014» και όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

- Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.

Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα
Keywords
Τυχαία Θέματα