Σύμβουλοι έως την ολοκλήρωση του PSI

Έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων θα διατηρήσουν τον ρόλο τους οι σύμβουλοι που επελέγησαν από το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του PSI. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, δηλαδή το δικηγορικό γραφείο Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP, που
έχει οριστεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος, και η Lazard Freres, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελληνικής Δημοκρατίας, «αναμένεται να διατηρήσουν τον ρόλο τους έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών για τις εταιρείες Συμβούλων στην ανταλλαγή των ομολόγων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικής με τις αμοιβές σε εταιρείες παροχής νομικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών συμβουλών. Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες εταιρείες και με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η αμοιβή τους.

Όπως διευκρινίζει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περίπτωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ήταν και είναι πολλαπλοί διότι πέραν των διαφόρων κατηγοριών των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), καθοριστικό ρόλο (στη ανταλλαγή) έχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF και το ΔΝΤ.

«Ο συντονισμός και η συμφωνία με κάθε έναν από τους παραπάνω φορείς σε μία διαδικασία πρωτόγνωρη για την ευρωζώνη, απαιτούσε τη συνδρομή χρηματοοικονομικού και διεθνούς νομικού συμβούλου με ικανή εμπειρία, κύρος και επαρκείς ανθρώπινους πόρους», αναφέρει ο κ. Σαχινίδης και προσθέτει ότι «στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών στις 27 Ιουλίου 2011 ανακοίνωσε τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνή νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως χρηματοοικονομικού σύμβουλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει εξάλλου ότι οι εν λόγω σύμβουλοι ορίστηκαν με απευθείας ανάθεση με βάση το Ν. 3965/2011 και εξουσιοδότηση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) για την άμεση εφαρμογή του PSI.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «το νομικό γραφείο Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP αποτελεί το πλέον εξειδικευμένο νομικό γραφείο παγκοσμίως σε θέματα αναδιαπραγμάτευσης κυβερνητικού χρέους» καθώς «τα τελευταία 30 χρόνια έχει εκπροσωπήσει ως νομικός σύμβουλος τις περισσότερες κυβερνήσεις που έχουν προβεί σε κάποιας μορφής εθελοντική ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους» και ακόμη «το συγκεκριμένο γραφείο έχει επιλεγεί και ως νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (EFC) για τη σύνταξη των όρων περί συλλογικών διαπραγματ
Keywords
Τυχαία Θέματα