Συνάντηση Μπαρόζο - Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον βαθμό προετοιμασίας της Κύπρου σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως υποστηρίζει τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο να κάνουν βήματα προόδου σε αυτήν τη «δύσκολη και γεμάτο προκλήσεις» διαδικασία και ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες για λύση του Κυπριακού.

Από τα βασικά θέματα τόσο της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών όσο και στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής που έγινε με τη συμμετοχή του κ. Χριστόφια, ήταν η προετοιμασία της Κύπρου σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Ο κ. Μπαρόζο διαπίστωσε εξαιρετικό βαθμό προετοιμασίας από την πλευρά της Λευκωσίας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της κυπριακής προεδρίας. Στάθηκε με θετικό τρόπο ιδιαίτερα στο θέμα των νέων δημοσιονομικών προοπτικών για την περίοδο 2014- 2020 τις οποίες πιθανώς θα κληθεί να χειριστεί η κυπριακή προεδρία.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί να παραμείνει η Τουρκία εκτός ΕΕ και τόνισε ότι η Λευκωσία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Άγκυρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τα κριτήρια που πηγάζουν από τη συμφωνία της Τελωνειακής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε ακόμη τον Ζ.Μ. Μπαρόζο για τη στάση της Επιτροπής στο θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου που διενεργεί η Κύπρος στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα