Συνάντηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου με εκπροσώπους της τρόϊκας, σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να προκρίνει τη μεταφορά όλων των προνοιακών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Eργασίας. Στόχος η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου
και καταβολής των επιδομάτων, ώστε οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να μην λαμβάνουν σωρευτικά και άλλα επιδόματα.

Η τρόϊκα, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους για τον κρατικό κορβανά, μέσω της σύμπτυξης των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας, καθώς μόνο για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε δύο περιφέρειες της χώρας θα απαιτηθούν 20.000.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι στις επιπλέον παροχές προς τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και oi οποίες θα χορηγούνται παράλληλα, η ελληνική πλευρά εξετάζει το επίδομα θέρμανσης, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο του κοινωνικού τιμολογίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, θεωρούν ότι δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω κάλυψη σε χρήμα ή είδος.

Το μηνιαίο ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σύμφωνα με την τελική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής κυμαίνεται στα 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια (140 ευρώ για την οικογένεια, 60 ευρώ για τον σύζυγο και άλλα 60 ευρώ για την σύζυγο, ενώ για κάθε παιδί προτείνεται να δίνονται επιπλέον 50 ευρώ).

Τα κριτήρια

Στο εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει 4.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η μείωση του στα 3.800 ευρώ.

Στο εισοδηματικό όριο θα συνυπολογίζονται εισοδήματα προερχόμενα από:

-Μισθωτές υπηρεσίες

-Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων

-Γεωργικές δραστηριότητες

-Εμπορικές επιχειρήσεις

-Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία

-Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια

-Έσοδα από τόκους

-Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης

-Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης

-Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας

-Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα

Επίσης, έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει και περιουσιακό όριο, στα 150.000 ευρώ για οικογένεια και θα αφορά την αντικειμενική αξία της περιουσίας των δικαιούχων και 80.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα. Στα περιουσιακά κριτήρια λαμβάνονται υπόψη τυχόν ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα