Συνάντηση για το Κόσοβο

Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου- Πρίστινας Ρόμπερτ Κούπερ συναντήθηκε, σήμερα, με την επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου Εντίτα Ταχίρι.

Η συνάντηση έγινε στην Πρίστινα και στόχος της ήταν η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακό επίπεδο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανάληψη των συνομιλιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μέλη του κινήματος "Αυτοδιάθεση" πραγματοποιούσαν διαδήλωση,

υποστηρίζοντας ότι η Πρίστινα είναι έτοιμη να εκχωρήσει τον όρο "δημοκρατία" στην ονομασία της (Δημοκρατία του Κοσόβου) σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στους περιφερειακούς θεσμούς.

Μέλη της "Αυτοδιάθεσης" έγραψαν το σύνθημα "Δημοκρατία του Κοσόβου" στο κτίριο της έδρας της κυβέρνησης, στην Πρίστινα, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη οχτώ μελών του Κινήματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διακόπηκαν πριν από δύο και πλέον μήνες, επειδή οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς το πώς το Κόσοβο θα εκπροσωπείται σε περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις.

Η Πρίστινα απορρίπτει την πρόταση στην οποία επιμένει το Βελιγράδι, δηλαδή να προσθέσει το Ψήφισμα 1244 στο όνομά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα