Συνάντηση με Νταβούτογλου θα έχει ο Αβραμόπουλος

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα έχει απόψε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας, ο κ. Αβραμόπουλος

θα παραστεί και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε σύντομη τελετή για την υπογραφή της τριμερούς διυπουργικής συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας- Αλβανίας για την προώθηση του σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών και στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ενώ το βράδυ θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τις χθεσινές επαφές του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια και της Αλβανίας Έντμοντ Παναρίτι, με τους οποίους συζήτησε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. Και οι δυο χώρες, όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, επιθυμούν να έχουν στενή συνεργασία με την Ελλάδα, λόγω και της ελληνικής πρωτοβουλίας για το 2014. Ειδικά με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ήταν και μια ευκαιρία γνωριμίας ενόψει και της επίσκεψής που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου. Στις συναντήσεις συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Νάσερ Τζάουντεχ, υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και ευρύτερα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Αβραμόπουλος αποδέχτηκε πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του να επισκεφθεί το Αμάν, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι πολύ στενοί παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν τις δυο χώρες.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αντόνιο Πατριότα, υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, μια από τις σημαντικές αναδυόμενες δυνάμεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα και με ιδιαίτερο ρόλο στο ΔΝΤ. Ο Βραζιλιάνος υπουργός μίλησε με αγάπη και σεβασμό για την Ελλάδα και συζήτησε με τον κ. Αβραμόπουλο για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και διμερή ζητήματα. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και στις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ από την πλευρά του ο Βραζιλιάνος υπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Νίαλ Ντενγκ Νίαλ, υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, το οποίο είναι και το νεότερο κράτος- μέλος του ΟΗΕ. Ήταν η πρώτη επαφή που πραγματοποιήθηκε σ' αυτό το επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών και εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής επιδίωξης

Keywords
Τυχαία Θέματα