Συνάντηση Νίμιτς - Βασιλάκη

Για το περιεχόμενο των επαφών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στα Σκόπια ενημέρωσε ο ειδικός απεσταλμένος για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς το πρωί τον διαπραγματευτή της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο
θέμα, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για περιφερειακό ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο κ. Νίμιτς, που προσέθεσε πως για τον λόγο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως είναι αδιαμφισβήτη η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης
να βρεθεί λύση.

Πάντως, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι που χρέωσε για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ έθεσε εκ νέου θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας, η Αθήνα εκτιμά πως οι δηλώσεις αποτυπώνουν ένα κλίμα, που δεν επιτρέπει αισιοδοξία για άμεση λύση του ζητήματος.

Διπλωματικές πηγές λένε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία «με τον Γκρούεφσκι να ψάχνει διαρκώς αφορμή για σύγκρουση», επισημαίνοντας πως αυτό εξάλλου αποδείχθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ που δεν την αξιοποίησε, ώστε να υπάρξει πρόοδος.
Keywords
Τυχαία Θέματα