Συνάντηση Ντάτσιτς- Θάτσι

Το ζήτημα του βορείου Κοσόβου θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, στις 17 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και "οικοδέσποινα" της συνάντησης Κάθριν Άστον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας, η κ. Άστον δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση για το 2013, στις Βρυξέλλες,

θα ασχοληθεί με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των διαβάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Η κ. Άστον υπογράμμισε πως η διχοτόμηση του Κοσόβου δεν αποτελεί επιλογή και χαρακτήρισε "ευάλωτη" την κατάσταση στο βορρά.

Η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ένωσης δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Ραμούς Χαραντινάι την πρωθυπουργία του Κοσόβου, καθώς και τον αντίκτυπο που τυχόν θα έχει στις συνομιλίες μία τέτοια εξέλιξη.

Αυτό που περιμένω από το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι να συνεχίσουν να επιδεικνύουν προσήλωση στο διάλογο, υπογράμμισε η κ. Άστον.

Θάτσι τέλος

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει νέα πρωθυπουργική θητεία, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (DPK) θα είναι αυτό που θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν- κατά πάσα πιθανότητα -το 2014.

"Είναι βέβαιο ότι το DPK θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές και είναι επίσης βέβαιο ότι δεν θα διεκδικήσω την πρωθυπουργία" δήλωσε, χθες, ο κ. Θάτσι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του.

Ο κ. Θάτσι εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Συμμαχία για το Μέλλον του Κόσοβου, της οποίας ηγείται ο Ραμούς Χαραντινάι, θα συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, αρχηγός του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" την περίοδο της κρίσης στην περιοχή και μετέπειτα πρωθυπουργός του Κοσόβου, αθωώθηκε πρόσφατα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και κατόπιν τούτου δήλωσε ότι ετοιμάζεται για μία νέα θητεία στην πρωθυπουργία.

Ο κ. Θάτσι δήλωσε, χθες, ότι δεν έχει συζητήσει με τον κ. Χαραντινάι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Όπως είπε, οι μεταξύ τους συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε κοινούς στόχους, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

"Το DPK διοικεί τη χώρα και αυτό το κόμμα προβαίνει σε προτάσεις προς τους άλλους για συμμετοχή τους στις αρχές και όχι το αντίστροφο" δήλωσε ο κ. Θάτσι στην εφημερίδα "Έποκα ε Ρε" του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα