Συνάντηση υπουργών για τη μετανάστευση

Οι υπουργοί αρμόδιοι σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, από έξι Μεσογειακές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο), θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απριλίου, στη Λευκωσία με πρόσκληση του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη. Αντικείμενο της υπουργικής συνάντησης της Λευκωσίας, θα είναι η διαμόρφωση των βασικών αξόνων και
η επεξεργασία ολοκληρωμένου εγγράφου προτάσεων στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο θα κατατεθεί αρχικά το Μάϊο στο Συμβούλιο Υπουργών και τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση ,όπως διαμορφώνεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Ρώμη, οι έξι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη διαμόρφωση και προώθηση κοινών θέσεων στην ΕΕ, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι χώρες τους από μετανάστες, πρόσφυγες και αιτητές ασύλου. 

Το δίκτυο των έξι Μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, "ζητά τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κρίσης, ενίσχυση της FRONTEX για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις γείτονες νότιες χώρες, δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012 και εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, μεταξύ των κρατών μελών με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων, όπως η ενδοκοινοτική ανακατανομή των προσφύγων. Ένα μέτρο που προωθείται μετά από πρωτοβουλία της Κύπρου" .

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις , αναφέρει ο κ . Συλικιώτης και για το λόγο αυτό τονίζει ότι "είναι σημαντικό οι Μεσογειακές χώρες να πάμε συγκροτημένα, οργανωμένα και να απαιτήσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη από τις άλλες χώρες της ΕΕ". 

Όπως τόνισε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών η κυπριακή κυβέρνηση " μακριά από υπεραπλουστεύσεις, αντιμετωπίζει το φαινόμενο της μετανάστευσης όχι ως ένα περιστασιακό γεγονός κάποιων ξένων εποχιακών εργατών, ούτε και ως απειλή ή ως παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης της Κύπρου, αλλά ως ένα φαινόμενο που χρήζει ρύθμισης και που υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και στον πολιτιστικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό της κυπριακής κοινωνίας".

Η μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου, επισημαίνει , "διαπνέεται και προάγει πανανθρώπινες αρχές και αξίες, είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο". 

Ειδικότερα, ο κ. Συλικώτης ανέφερε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου στηρίζεται στους ακόλουθους επτά άξονες:

    1. Τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης, στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής
Keywords
Τυχαία Θέματα