Συνέδριο για το Δίκαιο της Πληροφορικής

Η ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Δικαίου της Πληροφορικής, σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας που θα θέτει κανόνες και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημάνθηκε στο 4ο συνέδριο με θέμα «Δίκαιο Πληροφορικής και Προσωπικά Δεδομένα», που διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Νομικών, e-Θέμις και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

«Ένα απλό παράδειγμα της επιτακτικής ανάγκης για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο του καθεστώτος
προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη, καταδεικνύει η σχετικά πρόσφατη αποκάλυψη υπόθεσης στη χώρα μας, στην οποία ένας ιδιώτης κατάφερε να πάρει στα χέρια του φορολογικά και άλλα προσωπικά δεδομένα 9.000.000 Ελλήνων πολιτών, για να τα πουλήσει στη συνέχεια σε ιδιωτικές εταιρίες» τόνισε στη χθεσινοβραδινή εισήγηση του ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας και συνέχισε:

«Σίγουρα πρέπει να πάρουμε σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις από τη δικαιοσύνη για όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι πως οι παρόντες κανόνες προστασίας στην Ευρώπη είναι απαρχαιωμένοι».

Το συνέδριο διεξάγεται, παράλληλα, με την εξελισσόμενη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας - δηλαδή της ισχύουσας Οδηγίας του 1995 που κρίνεται ανεπαρκής, καθώς την εποχή έκδοσης της το διαδίκτυο ήταν σε εμβρυακή φάση και δεν υπήρχαν καν τα κοινωνικά δίκτυα - με την ψήφιση ενός νέου Κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων και μίας Οδηγίας, που αφορά αποκλειστικά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις δικαστικές, εισαγγελικές και άλλες αρμόδιες αρχές για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων.

Όπως τόνισε ο κ. Δρούτσας, εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την Οδηγία, το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται σταθερά για να προωθήσουν τα δύο νομοθετήματα, αν και «το Συμβούλιο καθυστέρησε ιδιαίτερα τις εργασίες του για την Οδηγία, ενώ κάποια κράτη μέλη έδειξαν μεγάλη άρνηση συνεργασίας».

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι οι διατάξεις έχουν συζητηθεί από διάφορες επιτροπές του ΕΚ ενώ αναμένεται η έγκριση και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, που θα ψηφίσει στις 29 Μαΐου 2013. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων, όπως και οι ισχυρές πιέσεις («lobbying») που ασκείται από αντιτιθέμενα οργανωμένα συμφέροντα, εταιρίες, επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ότι ως τώρα «έχουν κατατεθεί περίπου 4000 τροπολογίες για τον Κανονισμό και 1000 για την Οδηγία».

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ, αλλά και οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν νέες ρυθμίσεις για μια αποτελεσματική νομοθεσία που να σέβεται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά ταυτόχρονα να εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου.

«Το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας αφορά όλους, πρόσωπα, θεσμούς, επιχειρήσεις. Είναι θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και ζήτημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Το διασπασμένο νομικό πλαίσιο εντός της ΕΕ στοιχίζει 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο» σημείωσε στην εισήγηση της η υπάλληλος της γενικής διεύθυνσης δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κατερίνα Δημητρακοπούλου.

Άλλοι ομιλητές τόνισαν ότι επιβάλλονται οι νέες ρυθμίσεις και σε γενικές γραμμές τάχθηκαν υπέρ του νέου Κανονισμού, με την υποσημείωση ότι είναι ιδιαίτερα «μακροσκελής» και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να είναι δυσλειτουργικός και να επιβαρύνει οικονομικά τις συναλλαγές, ενώ εξέφρασαν ενστάσεις για ορισμένες διευρυνόμενες αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τη δυνατότητα θέσπισης κατ'εξουσιοδότηση πράξεων.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των ανηλίκων και ενισχύεται το «δικαίωμα να λησμονηθείς», δηλαδή η δυνατότητα διόρθωσης, διαγραφής, ή κλειδώματος δεδομένων που προσβάλουν την ιδιωτικότητα και τον σεβασμό της προσωπικότητας.

Το συνέδριο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα