Συνεργασία με Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου

Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση όμως του διεθνούς δικαίου" δήλωσε σχετικά με την προσφυγική κρίση ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες - σε μία συγκυρία που σημαδεύεται από τις προτάσεις Βερολίνου και Κομισιόν για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας

επεσήμανε ότι η υποστήριξη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων αφορά όλη την Ευρώπη και ότι προκειμένου να ανακοπεί το πρισφυγικό κύμα επείγει η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών ως προς τη Συρία.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αντικείμενο τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τις θέσεις της Αθήνας για το προσφυγικό.

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Πρόσθεσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

"Δεν είναι αποδεκτό η περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ελέγχεται από τους διακινητές προσφύγων", δήλωσε νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ.

Την πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης , θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι οι 28 θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και τόνισε ότι χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ενώ χαρακτήρισε απραγματοποίητο το τουρκικό σχέδιο για δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη βόρεια Συρία, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα