Συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας

Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές με διαφορά οκτώμιση ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ, αλλά με 149 έδρες. Η ΝΔ κατακτά 76 έδρες και ακολουθούν Χρυσή Αυγή

και Ποτάμι με 17 έδρες, ΚΚΕ με 15 έδρες και Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ με 13 έδρες. Εκτός Bουλής το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης άρχισαν με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο με τον οποίο θα συναντηθούν στις 10.30 το πρωί.

Στη Βουλή προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, συνοδευομένος από συνεργάτες του. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο καφενείο της Βουλής και συνομιλεί με δημοσιογράφους και υπαλλήλους, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για το αποτέλεσμα.΄Ο κ. Καμμένος, ο οποίος σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν την εκλογική μάχη.

Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες με τον κ. Τσίπρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, το ραντεβού των δύο ανδρών κλείστηκε αργά χθες το βράδυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, με πρωτοβουλία του πρώτου. Στόχος της συνάντησης, κατά τα ίδια στελέχη, είναι «να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νέο κυβερνητικό σχήμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Θεωρείται πολύ πιθανό από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης να ανακοινωθεί την Δευτέρα και να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες για την σύνταξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα δεσμεύει τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ήδη μια προεργασία ενώ όπως είναι γνωστό ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει κυβέρνηση με δέκα υπουργούς. Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, όχι όμως σε βαθμό που να αλλοιώνει την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη για την έκτη θέση, αλλά και γοήτρου, προέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το ΠΑΣΟΚ άρχισε να υποχωρεί και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μοιάζουν να δείχνουν ότι μπορούν να το ξεπεράσουν στο φίνις.

Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λαμβάνουν το 4,73% και το ΠΑΣΟΚ το 4,66%, το οποίο τους αφήνει στην έβδομη θέση. Τα δύο κόμματα χωρίζουν λιγότερες από 4.000 ψήφοι. Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις έδρες που κερδίζουν (από 13 κάθε κόμμα), όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 99,80% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,34%, έδρες 149

ΝΔ: 27,81%, έδρες 76

Χρυσή Αυγή: 6,28%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 6,05%, έδρες 17

ΚΚΕ: 5,47%, έδρες 15

ΑΝΕΛ: 4,75%, έδρες 13

ΠΑΣΟΚ: 4,68%, έδρες 13

Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 99,8%, οι έδρες Επικρατείας κατανέμονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 5 βουλευτές, ΝΔ 4, ΧΑ 1, Το Ποτάμι 1 και ΚΚΕ 1. ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν εκλέγουν βουλευτή Επικρατείας. Συγκεκριμένα, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ουρανία Αντωνοπούλου, Πάνος Σκουρλέτης, Αγλαΐα Κυρίτση και Νίκος Τόσκας, της ΝΔ οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, της ΧΑ ο Χρήστος Παππάς, του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, και του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.


Την ίδια ώρα ηχηρά ονόματα, πρώην υπουργοί και κορυφαία στελέχη των κομμάτων, μένουν έξω από τη νέα Βουλή. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αρκετοί δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους βουλευτές, ωστόσο στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας η εικόνα φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει. (εδώ τα πρώτα αποτελέσματα).

Keywords
Τυχαία Θέματα