Συρία: Διεύρυνση της Αντιπολίτευσης

Ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης επισημοποίησε χθες τη διεύρυνσή του με την εισδοχή 43 μελών και ανέβαλε για τα μέσα Ιουνίου την εκλογή του νέου προέδρου, έπειτα από οκταήμερη σύνοδο που χαρακτηρίσθηκε από έριδες και παλινωδίες.

Μετά την ολοκλήρωση και του έσχατου γύρου των συνομιλιών σε ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, ο προσωρινός πρόεδρος Ζορζ Σάμπρα ανακοίνωσε ότι επήλθε, τελικώς, συμφωνία για την ένταξη στους κόλπους του, αποτελούμενου κυρίως από πρόσωπα της εξόριστης αντιπολίτευσης,

Συνασπισμού 43 προσωπικοτήτων που αντιπροσωπεύουν το γενικό επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, το οποίο ηγείται των επιχειρήσεων των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη συριακή σύρραξη, καθώς και ομάδων της συριακής εξέγερσης που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αρχικού κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

"Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε τώρα ότι επιτύχαμε την ανανέωση του Συνασπισμού", ανακοίνωσε ο Ζορζ Σάμπρα στους δημοσιογράφους.

Η διεύρυνση της σύνθεσης του κύριου φορέα της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης ήταν το κεντρικό θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις από την έναρξη της συνόδου του Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Μαΐου. Οι αρχικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με πλήρη αποτυχία, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών στους κόλπου της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης. Οι εργασίες της συνόδου, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου, παρατάθηκαν μπροστά στο αδιέξοδο. Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου , οι δύο κύριοι χρηματοδότες του Συνασπισμού, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία επιδόθηκαν σε επίμονη μάχη επιρροής επί του οργάνου της συριακής αντιπολίτευσης που οδήγησε σε πλήρη παράλυση τις συζητήσεις.

Έτσι, η εκλογή νέου προέδρου του Συνασπισμού, για την αντικατάσταση του Μοάζ αλ-Χάτιμπ, αναβλήθηκε για τα μέσα Ιουνίου, ενώ αναβλήθηκε επ΄αόριστον ο διορισμός της κυβέρνησης του προσωρινού "πρωθυπουργού" Γασάν Χίτο.

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Συνασπισμός ανακοίνωσε την άρνησή του να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που συμφώνησαν να συγκαλέσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όσο συνεχίζεται η εισβολή του Ιράν και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Συρία.

Δυτικοί μεταξύ των θυμάτων

Τρείς πολίτες δυτικών χωρών, εκ των οποίων μια Αμερικανίδα και ένας Βρετανός μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού στρατού την Τετάρτη στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζοντας ότι τα πρόσωπα αυτά κατά τα φαινόμενα βοηθούσαν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

"Σκοτώθηκαν από σφαίρες στη διάρκεια ενέδρας στην περιοχή Ιντλίμπ και ο στρατός βρήκε πάνω τους χάρτες στρατιωτικών θέσεων", είπε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου το οποίο στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών όπως και στρατιωτικών και ιατρικών πηγών. Η εθνικότητα του τρίτου δυτικού πολίτη παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, τα τρία αυτά πρόσωπα κατά τα φαινόμενα "φωτογράφιζαν στρατιωτικές θέσεις" πάνω στον δρόμο που συνδέει την περιοχή Χάρεμ και την πόλη Ιντλίμπ όταν έπεσαν στην ενέδρα.

Όταν ρωτήθηκε στην Ουάσινγκτον αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: "Έχουμε ενημερωθεί για το θέμα. Όπως κάνουμε σε κάθε ανάλογη περίπτωση προσπαθούμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες μέσω της πρεσβείας της Τσεχίας στη Συρία (που εκπροσωπεί τις αμερικανικές προξενικές υπηρεσίες), είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Σημαντικός ο ρόλος της Μόσχας"

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη συνεργασίας με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να συμβάλουν στο να συναντηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας στην προτεινόμενη ειρηνευτική διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποστηρίζει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου, ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου υπερασπίστηκε σήμερα το δικαίωμα της Μόσχας να προμηθεύει με όπλα την κυβέρνηση της Συρίας και τόνισε ότι η απόφαση της ΕΕ για άρση του εμπάργκο όπλων μπορεί να πλήξει τις προσπάθειες για την διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ "δεν προωθεί τις προετοιμασίες για μία τόσο σημαντική, διεθνή διοργάνωση" και ότι η Ρωσία θα τηρήσει τα συμβόλαια πώλησης όπλων προς την κυβέρνηση της Συρίας παρά την κριτική που δέχεται από την Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα