Συρία: Έκκληση Μπραχίμι για εκεχειρία

Έκκληση προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να κηρύξουν «μονομερώς» εκεχειρία με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής αλ-Αντχα, απηύθυνε την Κυριακή ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους να λάβουν μια μονομερή απόφαση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες με την ευκαιρία της γιορτής Αϊντ αλ-Αντχα, που θα γιορταστεί στις 26 Οκτωβρίου, και αυτή η εκεχειρία να ισχύσει από σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Μπραχίμι σε δημοσιογράφους.

Ο διεθνής μεσολαβητής, ο οποίος επισκέπτεται

για δεύτερη φορά τη Δαμασκό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει την Παρασκευή κατά την άφιξή του στη συριακή πρωτεύουσα ότι οι συνομιλίες του θα επικεντρώνονταν στην «ανάγκη να μειωθούν τα βίαια επεισόδια και αν είναι δυνατόν να διακοπούν με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ-Αντχα» από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Ο Μπραχίμι είχε μια πρώτη συνάντηση το Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ και οι δύο άνδρες είπαν ότι ο διάλογος «μακριά από κάθε ξένη επέμβαση» είναι η μόνη διέξοδος στην κρίση.

Ο διεθνής απεσταλμένος συνάντησε επίσης χθες μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, όπως τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Συντονισμού για την εθνική και δημοκρατική αλλαγή Αμπντελ Αζίρ.

Ο Αζίρ προειδοποίησε ότι η βία που έχει φθάσει σε επικίνδυνο επίπεδο απειλεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας και εξέφρασε την ελπίδα μια πολιτική διαδικασία να «οδηγήσει τη χώρα σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπως θέλουν οι Σύροι».

Την Κυριακή, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της χριστιανικής συνοικίας της παλιάς πόλης της Δαμασκού, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Είναι η πρώτη επίθεση που πραγματοποιείται σε αυτή τη συνοικία, μια από τις παλαιότερες της συριακής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, έχουν φτάσει ασθενοφόρα στην περιοχή, την οποία έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα