Συρία: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Πρόταση για μια μεταβατική περίοδο στη Συρία με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας απευθύνει ως μέρος της επίλυσης του συριακού προβλήματος ο Κόφι Αννάν.

Η Ρωσία και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις ήδη εκφράζουν την υποστήριξη τους στην  πρόταση Ανάν. «Θα μπορούσε αυτή η πρόταση- για κυβέρνηση εθνικής ενότητας-

να περιλαμβάνει τα μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων, καθώς στόχος είναι να μην αποκλειστεί ουδείς» δήλωσε ένας διπλωμάτης, με το Ρόιτερς να τονίζει ότι ο διπλωμάτης αναφερόταν και στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Μια πολιτική λύση είναι εφικτή στη Συρία και η αποστολή της UNSMIS είναι αναγκαία, τονίζει ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Για το στρατηγό Μουντ, το συριακό καθεστώς και η ένοπλη αντιπολίτευση «αποφάσισαν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν με τη βία παρά ακολουθώντας το δρόμο της διπλωματίας».

Παρά τη δυσκολία της αποστολής, ο στρατηγός Μουντ είναι αντίθετος στην οπλοφορία των παρατηρητών του ΟΗΕ.

«Το να θελήσει κάποιος να σκοτώσει έναν άοπλο παρατηρητή είναι πολύ πιο δύσκολο. Εάν είναι κάποιος οπλισμένος γίνεται νόμιμος στόχος», υποστηρίζει.

Οι δραστηριότητες των παρατηρητών έχουν διακοπεί από τις 16 Ιουνίου εξαιτίας της συνέχισης των συγκρούσεων, παρά το γεγονός ότι η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) παραμένει στη Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα