Συρία: Μάχες στρατιωτών - ανταρτών

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών οι οποίοι επιχείρησαν να επιτεθούν σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες της Συρίας στο βορρά, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η στρατιωτική σχολή βρίσκεται στη βόρεια περιφέρεια του Χαλεπιού και αριθμεί 3.000 στρατιώτες.

«Η στρατιωτική ακαδημία πολιορκείται εδώ και δύο εβδομάδες από τους αντάρτες. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές σχολές της Συρίας και είναι η μοναδική στην περιοχή. Εκτείνεται σε οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα είναι δύσκολο
οι αντάρτες την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Θα πρέπει να επιστρατεύσουν χιλιάδες μαχητές», είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ραμί Άμπντελ Ραχμάν.

Σε άλλες τοποθεσίες της επαρχίας 11 Κούρδοι, μεταξύ τους τρία παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν χθες βράδυ από τη ρίψη τεσσάρων βλημάτων στη συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι. Ακτιβιστές είπαν ότι αντάρτες στη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα έριξαν τα βλήματα, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο.

Συνολικά 112 άνθρωποι -51 πολίτες, 33 αντάρτες και 28 στρατιώτες -έχασαν τη ζωή τους χθες στη χώρα. Εξ αυτών οι 40 σκοτώθηκαν στη Δαμασκό και την περιφέρειά της, ενώ η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.000 ανθρώπων από την έναρξη της σύγκρουσης, τον Μάρτιο του 2011.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς της Δαμασκού, γράφει σήμερα ότι ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών είναι σε άδεια για τρεις μήνες και έφυγε «επίσημα» από τη χώρα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για παραίτησή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε στον Τζιχάντ Μακντίσι να πάρει άδεια τριών μηνών και έφυγε επίσημα από τη χώρα, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη επίσημη πηγή.

Είναι η πρώτη συριακή αντίδραση σε σχέση με τις πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα για πιθανή αποσκίρτηση του Μακντίσι.

Στις 3 Δεκεμβρίου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος εγκατέλειψε τη θέση του και μετέβη στο Λονδίνο με την οικογένειά του ωθούμενος σε παραίτηση από το περιβάλλον του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που είναι σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, είχε μεταδώσει ότι ο Μακντίσι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του «γιατί αυτοσχεδίασε δηλώσεις εκτός του επίσημου συριακού πλαισίου».

Χριστιανός από τη Δαμασκό που μιλάει άπταιστα αραβικά, αγγλικά και γαλλικά, ο Μακντίσι έκανε το διδακτορικό του στα μέσα ενημέρωσης στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα εργαζόταν στην πρεσβεία της Συρίας στη Βρετανία. Κλήθηκε στη Δαμασκό όταν άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του προέδρου Άσαντ για να γίνει εκπρόσωπος στο υπουργείο Εξωτερικών. Τον τελευταίο καιρό αμφισβητήθηκε από τους επικεφαλής για τα ΜΜΕ στην προεδρία και από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος είχε εκφράσει σε φίλους του την οργή του αλλά διατηρούσε την αφοσίωσή του στον πρόεδρο Άσαντ. Ο Μακντίσι,
Keywords
Τυχαία Θέματα