Συρία: Μεταβατική κυβέρνηση ζητεί η Γαλλία

Η Γαλλία επιθυμεί «να σχηματιστεί σύντομα μια μεταβατική κυβέρνηση» στη Συρία, η οποία θα πρέπει να «είναι αντιπροσωπευτική της ποικιλομορφίας της συριακής κοινωνία», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Όποιοι κι αν είναι οι ελιγμοί του, τοκαθεστός του (σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καταδικασμένο από τον ίδιο του τον λαό, ο οποίος έχει επιδείξει μεγάλο κουράγιο. Έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τη μετάβαση και την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε

ο Φαμπιούς.

Ο γάλλος υπουργός σημείωσε ότι «έχω κάνεικάποιες επαφές, κυρίως με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ». «Συμφωνήσαμε όλοι ότι έχει έρθει η ώρα να συνταχθεί η συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να αναλάβειτον έλεγχο της χώρας», επεσήμανε ο Φαμπιούς.

«Επιθυμούμε τη γρήγορη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική της ποικιλομορφίας της συριακής κοινωνίας. Η Γαλλία υποστηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου προς αυτή τηνκατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για «οποιαδήποτε πρωτοβουλία, περιλαμβανομένης της διοργάνωσης στο Παρίσι μιας υπουργικήςσυνάντησης με στόχο να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των αραβικών χωρών για τη δημιουργία της Συρίας του αύριο».

«Θα επιδιώξουμε επίσης να προσφέρουμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη στους ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες σε συνεργασία με τιςγειτονικές χώρες», κατέληξε ο Φαμπιούς.

Στο μεταξύ, οι εξεγερμένοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) προσπάθησαν σήμερα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το φυλάκιο Νάσιμπ, που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, όμως απωθήθηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος ασφαλείας της Ιορδανίας.

«Οιμαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προσπάθησαν σήμερα το μεσημέρι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το συνοριακό φυλάκιο Νάσιμπ, όμως απέτυχανέπειτα από μάχες με τα τακτικά στρατεύματα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τοφυλάκιο αυτό συνδέει την πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, με την επαρχία Ράμτα της Ιορδανίας, όπου έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός σύρων προσφύγων. Συνολικά η Ιορδανία έχει δεχθεί περισσότερους από 140.000 Σύρους.

Στα σύνορα με την Τουρκία οι σύροι εξεγερμένοι ελέγχουν από χθες Παρασκευή το συνοριακό φυλάκιο Μπαμπ αλ Χάουα, έπειτα από μάχεςμε τον συριακό στρατό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα