Συρία: Τουλάχιστον 1.100 άμαχοι νεκροί

Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 αμάχους κατά τη δίμηνη εκστρατεία τους για την καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι έχει στη διάθεσή της τα ονόματα των 1.100 ανθρώπων, οι οποίοι, όπως διευκρινίζει, σκοτώθηκαν κυρίως στην κοιλάδα Χαουράν, στη νότια Συρία, από όπου ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου οι κινητοποιήσεις.

Ο απολογισμός
των νεκρών αυξήθηκε απότομα όταν αυξήθηκαν και οι διαδηλώσεις και επεκτάθηκαν πέραν του νοτίου τμήματος της χώρας και την καταστολή τους ανέλαβε ο στρατός, προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Η Sawasiah, την οποία έχει ιδρύσει ο σύρος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμαντ αλ Χασάνι, επισημαίνει ότι έχει πληροφορίες για το θάνατο άλλων 200 αμάχων, αλλά διευκρινίζει ότι δεν έχει στη διάθεσή της τα ονόματά τους.

Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων σε "ένοπλες ομάδες δολιοφθορέων", οι οποίες υποστηρίζονται από ισλαμιστές και δυνάμεις εκτός της χώρας και οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι αρχές, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 120 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πράκτορες της ασφάλειας επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν αμάχους.

    Οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης από τότε που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις, πριν από δύο μήνες, καθιστώντας πολύ δύσκολη την επαλήθευση των απολογισμών των θυμάτων της βίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα