Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ

Συρρίκνωση 4,2% αναμένει για την ελληνική οικονομία φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ανάκαμψη 0,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο World Economic Outlook.

Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο
27% το 2013 και στο 26% το επόμενο έτος, ενώ αναμένει έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,3% (του ΑΕΠ) φέτος και πλεόνασμα 0,4% το 2014.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να πληγεί από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας που θα μπορούσε να κάνει δύσκολο το έργο της μείωσης του κρατικού και ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα εάν η κόπωση για την προσαρμογή «παγώσει» τις αναγκαίες αλλαγές, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Στις εκτιμήσεις του το Ταμείο επισημαίνει ότι η ευρωζώνη παραμένει το ασθενέστερο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, και προειδοποίησε ότι μια μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δυναμική επέκτασης στις γειτονικές οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα η ευρωζώνη αποτελεί ακόμη τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, επικαλούμενη τις εξελίξεις στην Κύπρο και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, καθώς και την «ευάλωτη θέση» των ασθενέστερη μελών της νομισματικής περιοχής.

«Η κύρια πρόκληση βρίσκεται ακόμη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Olivier Blanchard, οικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ. «Αυτό που έχουμε είναι ασθενείς τράπεζες, αδύναμες κυβερνήσεις, χαμηλή ανάπτυξη, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όλα αυτά να αλληλεπιδράσουν και τα πράγματα να πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Για άλλη μία φορά το ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να εξετάσει άλλα μέτρα τόνωσης (της οικονομίας), δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα πρέπει να επιβραδυνθούν.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ενισχύσει την ιδιωτική ζήτηση. Αυτό σημαίνει πιο επιθετική νομισματική πολιτική και πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Η δημοσιονομική ενοποίηση πρέπει να έλθει, αλλά έτσι ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Blanchard.

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι μια μακρά περίοδος χωρίς σημαντική οικονομική ανάπτυξη μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές, οδηγώντας σε μια ανανεωμένη απειλή για την πρόσβαση των κυβερνήσεων της Νότιας Ευρώπης, στις αγορές ομολόγων.

Προσθέτει δε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα είναι ασθενέστερη φέτος από ό,τι ανέμενε προηγουμένως. Τώρα περιμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 0,3% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση 0,1%. Ανάκαμψη για την ευρωζώνη αναμένει το επόμενο έτος, καθώς τα προγράμματα λιτότητας θα έχουν γίνει λιγότερο επώδυνα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα