«Τα λόγια είναι περιττά»

Για τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα στη χρονιά αλλά όχι και τελευταίο κάνει λόγο ο Εκόνομιστ σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, αναφέρει ότι το μόνο επίτευγμα της ήταν οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας για «κούρεμα» 50%. Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Πακέτο Διάσωσης», που προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα, αναφέρεται πως η συμφωνία των ηγετών έχει πολλά κενά και δεν πείθει για την αποτελεσματικότητά της.

Το άρθρο συνοδεύεται με σκίτσο, στο οποίο απεικονίζεται

μια σωσίβια λέμβος - σουρωτήρι,  η οποία ετοιμάζεται να κατέβει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και μέσα της οι ηγέτες της ΕΕ, με ύφος τρομοκρατημένων, κρατούν κουπιά.

Όπως επισημαίνεται, το υποτιθέμενο τείχος ασφαλείας που προβλέπει η Συμφωνία, το EFSF, δεν έχει αρκετά κεφάλαια για να «σώσει» χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ οι χώρες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες. Το ίδιο, προσθέτει, συμβαίνει και με την ΕΚΤ.

«Δυστυχώς, μοιάζει περισσότερο με φιλοδοξίες, παρά με πρόβλεψη» τονίζει αναφορικά με το ένα τρισεκατομμύριο, ευρώ που θα συγκεντρωθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα και στην «αγωνιώδη» προσπάθεια να είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η απρόβλεπτη αγορά των CDS.

Είναι όμως και η Ιταλία του Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού ελάχιστοι πιστεύουν τις δεσμεύσεις του.

Ο Economist προβλέπει νέες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών της ΕΕ, αλλά και νέες κρίσεις. «Και όταν επιτέλους θα έχουν βρει τη λύση, το κόστος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα