Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε σήμερα το απόγευμα η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Τα βραβεία της Ακαδημίας, αποτελούν την σημαντικότερη διαδικασία διάκρισης στο χώρο της έρευνας και του λόγου και πολλοί επιφανείς άνθρωποι, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.

Στην

ομιλία του, με θέμα: «Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική», ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Απόστολος Σ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι απερίσπαστη και μακριά από την πολιτική» και πρόσθεσε ότι «ο δικαστής οφείλει να ασκεί το δικαιοδοτικό έργο του με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα, ανεπηρέαστος από τις πολιτικές θέσεις ή προτιμήσεις του, βασιζόμενος στις Γενικές Αρχές που διατρέχουν το δίκαιο και υποκείμενος κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Το αίτημα για ανεξάρτητη και απολιτική δικαιοσύνη είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας, είπε και συμπλήρωσε πως «εξίσου σπουδαίο και επιτακτικό, είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δικαιοσύνης, το άνοιγμά της στις νέες τεχνολογίες και κυρίως η υπέρβαση της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας».

Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τιμήθηκε η σκιτσογράφος Έλλη Σολομωνίδη- Μπαλάνου για την πεντηκονταετή καλλιτεχνική της δημιουργία σε σχεδιάσματα. «Είναι μεγάλη η τιμή που αισθάνομαι, καθώς είναι η αναγνώριση μίας πορείας 50 ετών για το συνολικό μου έργο και συγκεκριμένα για τα δύο βιβλία με σκίτσα που είχα σχεδιάσει, το πρώτο το οποίο είχε βγει το 1988 με σκίτσα τριάντα ετών και το δεύτερο πριν ένα χρόνο με σκίτσα 20 ετών», ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η γνωστή σκιτσογράφος.

Βραβείο απονεμήθηκε στον ζωγράφο Πέτρο Ζουμπουλάκη, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, έκπληκτος γι' αυτήν την τιμητική διάκριση, γιατί, όπως είπε: «η κοινωνία μας δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες χειρονομίες. Βέβαια η Ακαδημία Αθηνών αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι μελετούν και ερευνούν το έργο των βραβευομένων και δεν εντυπωσιάζονται από το θόρυβο ή τα "πυροτεχνήματα" άλλων έργων που αποτελούν προϊόντα δημοσίων σχέσεων. Ενθαρρύνθηκα μετά από την ανακοίνωση της βράβευσής μου γιατί τελικά το έργο μου αναγνωρίστηκε μετά από πορεία 50 ετών στα εικαστικά δρώμενα».

Επίσης Βραβείο της Ακαδημίας απονεμήθηκε στους συντελεστές της έκδοσης του εξάτομου έργου «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», Ανδρέα Ι. Βοσκό, Ιωάννη Ταϊφάκο και μετά θάνατον στον Κώστα Π. Μιχαηλίδη. Ο Ανδρέας Βοσκός, καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σύνθεση των τεσσάρων τόμων (από τους έξι) ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Τη διάκριση αυτή την εξέλαβα αρχικά, ως μία τιμή για την Κύπρο και τιμή για τους μακρινούς προγόνους- τους αρχαίους Έλληνες- και την πολύτιμη πνευματική κληρονομιά που μας άφησαν. Σαφώς είναι και μία προσωπική ηθική ικανοποίηση γιατί μετά από 25 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με τη

Keywords
Τυχαία Θέματα