Τα ξένα ΜΜΕ για τις εξελίξεις

«Αντιπαράθεση στην Αθήνα», «Συνάντηση σε κλίμα έντασης», «Ο Βαρουφάκης "πάγωσε" τον Ντάισελμπλουμ» είναι μερικοί από τους τίτλους των ιστοσελίδων των ξένων μέσων ενημέρωσης που εμφανίσθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Για «τεταμένη συνάντηση» κάνει λόγο η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Έλενα Σμιθ, αναφερόμενη στη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έδειχνε εξοργισμένος μετά την αναφορά του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην

τρόικα.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη σκληρή αντιπαράθεση: Δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με τους ελεγκτές των διεθνών πιστωτών, επειδή απορρίπτουν τη λιτότητα», αναφέρει το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα, λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου του δύο ανδρών και συμπληρώνει πως «μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup επήλθε αναστάτωση»

Το πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στις επαφές Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα και δεν επιδιώκει νέα παράταση του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, η στήλη Breakingviews του Reuters αναφλερει ότι οι ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς κλιμακώνονται οι εκροές καταθέσεων. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πρέπει να βιώνουν, κατά την τρέχουσα συγκυρία, καθόλου ευχάριστα συναισθήματα, ενώ ο αρθρογράφος δεν διστάζει να αναφέρει ότι ίσως δούμε να επαναλαμβάνονται στην Ελλάδα τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο το 2012.

Εν τω μεταξύ σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα, στη New York Times, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν καλεί τη Γερμανία να σταματήσει την ηθικιλογλια και να πράξει το σωστό για την Ελλάδα.

«Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει «την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, προβάλλει τη θέση ότι «οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία», επισημαίνοντας ότι «με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου».

Εξάλλου, σε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek αναφέρεται: «Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα». Συγκεκριμένα, ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution, τονίζει ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «θα γραφτούν πολλά τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά θέματα που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις».

Ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Lazard, η οποία παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012, εισηγήθηκε σήμερα τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα.
«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», είπε ο Ματιέ Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα