ΤΑΙΠΕΔ: Πώς εμφάνισε κέρδη λόγω των οδικών αξόνων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Καθαρά κέρδη ύψους 2,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2013 το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της συγκεκριμένης περιόδου. Τα θετικά αποτελέσματα σχετίζονται με τις αποδοχές των συμβούλων για την απεμπλοκή των οδικών αξόνων, οι οποίες λογίζονταν μέχρι σήμερα στις οικονομικές καταστάσεις της κρατικής εταιρείας ως επισφαλείς απαιτήσεις.

Ωστόσο, πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου έφερε... απρόσμενα κέρδη στο Ταμείο. Και αυτό διότι απέκτησε τη δυνατότητα να ανακτήσει τις αμοιβές συμβούλων για την επανεκκίνηση

των έργων στους οδικούς άξονες που είτε έχουν καταβληθεί είτε έχουν προωθηθεί στο Ταμείο προς πληρωμή.

Συνολικά στις οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εγγραφεί επισφαλείς απαιτήσεις 3,3 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό που ανακτήθηκε διαμορφώνεται στα 2,1 εκατ. ευρώ και αποτελεί κέρδος για την εταιρεία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μία στιγμή που η ολική επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες (Ιόνια Οδός, Ε-65, Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) –όπως αναφέρουν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές– αποτελεί θέμα χρόνου. Οι συμβάσεις των οδικών αξόνων αφότου εξεταστούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την οριστική επαναλειτουργία των εργοταξίων.

Οι οδικοί άξονες ως ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους όταν τα έργα απεμπλακούν οριστικά.

Στο 1,3 δισ. ευρώ ο στόχος

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε έσοδα της τάξης των 16,4 εκατ. τα οποία προήλθαν από την πώληση μετοχών και δικαιωμάτων της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και από την πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο πώλησε έναντι 41 εκατ. ευρώ ακίνητα σε Λονδίνο, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Βελιγράδι, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ολοκλήρωσε τη σύναψη συμβάσεων αξίας 812 εκατ. ευρώ, ποσό του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει εισπραχθεί.

Τα μεγαλύτερα έργα αποκρατικοποιήσεων αφορούν:

- στη σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., με το τίμημα των 190 εκατ. ευρώ να έχει καταβληθεί και

-στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta για την οποία κατεβλήθησαν 622 εκατ. ευρώ, ενώ 30 ακόμη εκατ. θα καταβληθούν σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε επίσης, 27 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στο Λονδίνο και 12,1 εκατ. ευρώ από την απόκτηση επικαρπίας από την Lamda Development επί του δικαιώματος αξιοποίησης για 90 χρόνια του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης.

Είχε έσοδα 11 εκατ. ευρώ από έξι ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις ακινήτων, από τα οποία τα 5,6 εκατ. ευρώ κατεβλήθησαν από την Εθνική Τράπεζα που απέκτησε το μισθωμένο κτήριο στην Οδυσσεύς Φωκάς επί της οδού Ερμού στο Σύνταγμα.

Ωστόσο, δεν έχει εισπραχθεί ακόμη το τίμημα των 23 εκατ. ευρώ από την νεοϋορκέζικη NCH Capital που απέκτησε το ακίνητο της στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, λόγω της εμπλοκής που βρίσκεται σε εξέλιξη με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις τελευταίες αποκρατικοποιήσεις συμπεριλαμβάνεται η πώληση των 28 sale & lease back προς περίπου 261,31 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank Properties.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω ολοκληρωμένων αποκρατικοποιήσεων, όπως και έργων που ήδη «τρέχουν» (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδου, Ελληνικό κτλ) το ΤΑΙΠΕΔ αναπροσάρμοσε στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. το στόχο των αποκρατικοποιήσεων.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα