Τέλος εποχής

Η αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας, το οποίο ορίζει ότι «οι αρχές της σαρία» είναι «η κύρια πηγή της νομοθεσίας» και θέτει οριστικό τέλος στην εποχή Μουμπάρακ.

Το σχέδιο επικρίνεται σφοδρά από την αντιπολίτευση που αποχώρησε από τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων.

Η εσπευσμένη ψηφοφορία

για την έγκριση του σχεδίου, έπειτα από καθυστερήσεις μηνών, συμπίπτει με την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αίγυπτο μετά την κίνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες του με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι οργανώνονται σήμερα , ενώ οι οπαδοί του αιγύπτιου προέδρου θα οργανώσουν επίσης αντιδιαδηλώσεις υποστήριξής του.

Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη διάλυση της αιγπυτιακής εθνοσυνέλευσης.

Ο Μόρσι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι διευρυμένες προεδρικές εξουσίες δεν είναι παρά προσωρινές και θα εξαφανισθούν μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο σύνταγμα.

Το σχέδιο του Συντάγματος που υιοθετήθηκε έπειτα από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της συντακτικής επιτροπής η οποία παρατάθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας, θα διαβιβασθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος θα οργανώσει δημοψήφισμα εντός δεκαπενθημέρου για την έγκρισή του.

"Αυτό το Σύνταγμα δεν έχει αξία, δεν έχει μέλλον, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας", δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση , ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και προσωπικότητα της φιλελεύθερης και κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Οπως και στο προηγούμενο Σύνταγμα, το σχέδιο ορίζει ότι οι αρχές της σαρία αποτελούν κύρια πηγή της νομοθεσίας, σε μία αρκετά μετριοπαθή διατύπωση, αφού ο ισλαμικός νόμος δεν καθίσταται η μοναδική πηγή του δικαίου.

Ωστόσο, άλλα άρθρα που αναφέρονται στη σαρία προκαλούν την έντονη αντίδραση των Κοπτών και της φιλεύθερης κοσμικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι αφήνουν περιθώρια για την ενίσχυση τη θέσης του ισλαμικού νόμου, κυρίως εάν υιοθετηθεί η στενή ερμηνεία τους.

Η ανεξιθρησκεία προστατεύεται, αλλά το κείμενο δεν αναφέρεται παρά στο ισλάμ, στον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, πράγμα που αφήνει ανοικτή την πόρτα για διακρίσεις κατά μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων, όπως οι μπαχάι.

Το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας σε μία τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Καταργείται η θέση του αντιπροέδρου και τον πρόεδρο αναπληρώνει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του και ο πρόεδρος της αιγυπτιακής εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση που μείνει κενή η θέση του προέδρου.

Τα στελ
Keywords
Τυχαία Θέματα