Θέλει να «ρεφάρει» ο Ομπάμα

Στο Οχάιο βρέθηκε σήμερα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία σε μια Πολιτεία όπου φέρεται να υπολείπεται του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, 25 ημέρες πριν από τις εκλογές, αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να ετοιμαστεί για την επόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση
με τον βασικό αντίπαλό του.

Η σημερινή ημέρα ήταν κενή για την Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο για το Ουίλιαμσμπεργκ, στη Βιρτζίνια, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες ώστε να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ του Χέμπστιντ, στις 16 Οκτωβρίου.

Μετά την απογοητευτική εμφάνισή του στις 3 Οκτωβρίου απέναντι στον Ρόμνεϊ ο Ομπάμα σκοπεύει να δώσει στους Αμερικανούς "να καταλάβουν τι πραγματικά θα κάνει (ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών) εφόσον εκλεγεί", εξήγησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προαναγγέλλοντας έτσι μια πιο δυναμική στάση του Δημοκρατικού προέδρου στο ντιμπέιτ, όπως αυτή που τήρησε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέναντι στον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ρόμνεϊ, τον Πολ Ράιαν.

Από τις εννέα δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το πρώτο ντιμπέιτ, οι οκτώ δείχνουν ότι ο Ρόμνεϊ είτε έχει κλείσει τελείως τη διαφορά του με τον Ομπάμα, είτε προηγείται ελαφρά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ωστόσο, το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, με την έμμεση ανάδειξη του προέδρου από τους εκλέκτορες, σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά "βαρόμετρα" της κοινής γνώμης και δεν "φωτογραφίζουν" το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι δύο υποψήφιοι επικεντρώνονται πλέον στις Πολιτείες όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τα ποσοστά τους ή να περιορίσουν τη διαφορά που τους χωρίζει. Από την Τρίτη ο Ρόμνεϊ έχει σχεδόν εγκατασταθεί στο Οχάιο, μια Πολιτεία που θεωρείται "κλειδί" για τις εκλογές. Έχει ήδη οργανώσει τρεις συγκεντρώσεις εκεί και άλλες δύο θα γίνουν σήμερα και αύριο στο Λάνκαστερ και το Πόρτσμουθ. Το Οχάιο αναδεικνύει 18 εκλέκτορες (από τους 270 που χρειάζονται για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος) και στις εκλογές του 2008 το είχε κερδίσει ο Ομπάμα.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα μεταβεί στην Πολιτεία αυτή την Τετάρτη. "Είμαστε αισιόδοξοι για το Οχάιο. Κατά τα φαινόμενα ο Ρόμνεϊ σταθμεύει εκεί αυτήν την εβδομάδα, δεν είναι σύμπτωση", σχολίασε ένας συνεργάτης του Ομπάμα. Αναφερόμενος στις οκτώ Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για τους Δημοκρατικούς, υποστήριξε ότι "σε ορισμένες από αυτές ο πρόεδρος έχει σημαντικό προβάδισμα".

Οι δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις της εβδομάδας, η πρώτη του CNN και η δεύτερη του καναλιού NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal, δείχνουν ότι παρά την άνοδο του Ρόμνεϊ το ποσοστό του Ομπάμα στο Οχάιο παραμένει πάνω από το 50%. Πιο αμφίρροπη είναι η μάχη στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια και το Κολοράντο.

Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Τζιμ Μεσίνα, εμφανίζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι ανάλυση των εκλογικών καταλόγων δίνει προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Μέχρι σήμερα οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που έχουν εγγραφεί για να

Keywords
Τυχαία Θέματα