«Θετική» η απόφαση

Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Τουρκία την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Ηνωμένων Εθνών, για την αποστολή άοπλων παρατηρητών στη Συρία.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στα Ηνωμένα έθνη Ertugrul Apakan, υπογραμμίζει τον θετικό χαρακτήρα της απόφασης αλλά και τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των τα αποφάσεων και ικανοποίησης «όλων των νόμιμων αιτημάτων του Συριακού λαού».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση για τη Συρία, συνιστά ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες», δήλωσε ο πρέσβης.

Δεν
είναι γνωστό εάν στην αποστολή των παρατηρητών θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι παρατηρητές.

Αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν ωστόσο ότι η ομόφωνη απόφαση αποστολής παρατηρητών συνιστά την έναρξη μιας νέας φάσης συριακής κρίσης, καθώς προβλέπουν ότι η παρουσία των παρατηρητών θα επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της καθοδικής απόρριψης του καθεστώτος από τον συριακό λαό. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση του καθεστώτος, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

Ο Oytun Orhan, από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών για την Μέση Ανατολή (Center for Middle Eastern Strategic Studies - ORSAM), στην 'Αγκυρα, εκφράζει αμφιβολίες για το αν η θέληση αυτή όσο καθολική και αν είναι θα πετύχει το σκοπό της. «Το καθεστώς Ασαντ θα συνεχίσει τη χρήση βίας», λέει.

Άλλοι αναλυτές που συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση θεωρούν ότι η απόφαση τελικώς θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου για το καθεστώς Ασαντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα