Θύελλα αντιδράσεων για το δημοψήφισμα

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και αναστάτωση στην Ευρώπη προκαλεί η αναγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ,
ο πρωθυπουργός ζήτησε να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση,  τονίζοντας πως η εντολή του λαού θα μας δεσμεύσει όλους. Αύριο θα αρχίσει και η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κος Παπανδρέου εν όψει των επόμενων αλλαγών, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Όσον αφορά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου. Επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα περιμένει η ΕΕ πριν εκφραστεί επί της προαναγγελίας δημοψηφίσματος.
«Ουδέν σχόλιο. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε σχετική ερώτηση.

Αιφνιδιασμός του Βερολίνου από την απόφαση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Χαρακτηριστικά του κλίματος, πάντως, τα σχόλια στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Ελιγμός που κρύβει τον κίνδυνο χρεοκοπίας - Η Ελλάδα τζογάρει  - Ξαφνικά η συμφωνία στον αέρα - η Αθήνα διακινδυνεύει την ευρωδιάσωση - ο Παpανδρέου απειλεί με νέα κρίση την ευρωζώνη» είναι μερικοί από τους ενδεικτικούς τίτλους.

Μούδιασμα και στις αγορές. Με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street κατρακύλησε κατά 2.26%.

Πρώτες αντιδράσεις και από αναλυτές, αλλά και τραπεζίτες, κι ενώ έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν.
«Με μία ανεύθυνη αντιπολίτευση, που υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους το φεγγάρι, είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος πώς αυτό το δημοψήφισμα θα έχει θετική έκβαση», δήλωσε στους Financial Times o Σόνυ Καπούρ, επικεφαλής της Re - Define.

«Αυτή είναι μία ανησυχητική απόφαση του πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να εκτροχιάσει την όλη διαδικασία, πριν καν ουσιαστικά αρχίσει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Έλληνας τραπεζίτης.

Στην Αθήνα τώρα, εκλογές ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ,  Αντώνης Σαμαράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα