Θυμήθηκαν τον Αρχιμήδη

Μνεία στον Αρχιμήδη από την εφημερίδα της Κολωνίας Kοlner StadtAnzeiger και την Tagesspiegel του Βερολίνου, σε δημοσιεύματά τους για τη διαχείριση της κρίσης χρέους από τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Δος μοι πα στο και ταν γαν κινήσω» έλεγε ο Έλληνας Αρχιμήδης, καταδεικνύοντας την τεράστια ισχύ του μοχλού. Σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του, γιατί φαίνεται δεδομένη η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους με τη δύναμη του μοχλού. Πού είναι όμως το σταθερό σημείο που ζητούσε ο
Αρχιμήδης; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε κινούμενη άμμο» αναφέρει Kοlner StadtAnzeige.

«Με τη βοήθεια του Αρχιμήδη» τιτλοφορεί και το δικό της σχετικό ρεπορτάζ η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι το τεράστιο μπαζούκα εναντίον της κρίσης που έχουν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά μάλλον ένας απλός καταπέλτης» δηλώνει στην εφημερίδα ο Βίλχελμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Σίτιμπανκ.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ζητούν επιτακτικά πλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαιερ, «πριν από ένα χρόνο ο Πέερ Στάινμπρυκ και εγώ είχαμε επισημάνει από κοινού ότι ακόμα και με την πιο σκληρή δημοσιονομική πειθαρχεία η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το χρέος της και γι αυτό θα χρειαζόταν οπωσδήποτε μία αναδιάρθρωση. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών πρέπει να αποφασιστεί τώρα και να πλησιάζει το 50%» εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ωστόσο, Γερμανοί οικονομολόγοι σε υπόμνημά τους για το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Ντύσσελντορφ IMK, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα Berliner Zeitung του Βερολίνου επισημαίνουν ότι το κούρεμα χρέους με οδυνηρές συνέπειες για τον πληθυσμό της Ελλάδας και μεγάλους κινδύνους για την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον επιμηκυνθεί το πρόγραμμα λιτότητας.

 
Keywords
Τυχαία Θέματα