Τι μας περιμένει τον Ιανουάριο...

Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος, καθώς στις 15 του μήνα έρχονται για την τελική αξιολόγηση οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ στο τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος της ΕΕ, με προεδρεύουσα χώρα γι' αυτό το εξάμηνο τη Δανία. Οι ελεγκτές απαιτούν επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»  των τριών δισ. ευρώ, μέσω της περαιτέρω μείωσης των δαπανών, και όχι από αύξηση φόρων. Ταυτόχρονα, τίθενται σε εφαρμογή ήδη αποφασισμένα
μέτρα που επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πρώτες συζητήσεις για επιπλέον μέτρα τουλάχιστον επτά δισ. ευρώ για την τριετία 2013 – 2015. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πιέσεις για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο γιατρών, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και δικαστικών και τη μείωση επικουρικών συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών υγείας. Μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. πίεση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αφού ο πήχης για το 2012 έχει τεθεί στα 9δ δισ. ευρώ αλλά και για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με την ομάδα Ράιχενμπαχ να συνδράμει γι' αυτόν τον σκοπό.

Επιπλέον επιβάρυνση φέρνει η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κατά 9,2% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου στην οποία πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 3% λόγω της αύξησης του τέλους για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πιθανές νέες αυξήσεις για το δεύτερο εξάμηνο, παρά τις έντονες αντιδράσεις. Εξάλλου, έως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να προσέλθουν στους αρμόδιους Δήμους όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη διόρθωση τους.

Την ίδια ώρα, το 2012 κάνει ποδαρικό με σειρά κινητοποιήσεων. Για τις 17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση με την 24ωρη παναθηναϊκή απεργία από το Εργατικό Κέντρο με την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Μάλιστα προγραμματίζεται και σειρά δράσεων για το πρώτο 10ημερο του νέου χρόνου σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης μεταξύ άλλων στους εργαζομένους του Alter, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, της Ελευθεροτυπίας και της Χαλυβουργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα