Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΟΑΣΕ για αποκλιμάκωση της κρίσης και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι αλωσόρισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί

η κρίση.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι δυο τους θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ελβετίας σχετικά με το ενδεχόμενο «ανάληψης μεγαλύτερου ρόλου από τον ΟΑΣΕ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία».«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς πάντως να υπάρχουν υποσχέσεις για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας εξέλιξης. Εν κατακλείδι επιβεβαίωσαμε την στήριξή μας προς τον ΟΑΣΕ», υπογράμμισε ο κ. Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λαβρόφ: Ένδειξη «ηρωισμού και ανθρωπισμού» η απελευθέρωση των παρατηρητών

Τον «ηρωισμό αλλά και τον ανθρωπισμό των υπερασπιστών της Σλαβιάνσκ» υποδεικνύει η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται ότι η κίνηση αυτή συνέβη παρά το γεγονός ότι «αυτή η ειρηνική πόλη βρίσκεται υπό άνευ κινήτρων επίθεση. Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένδειξη ηρωισμού και ανθρωπισμού των υπερασπιστών της πόλης η απελευθέρωση. Έδειξε ότι βασικό τους μέλημα είναι οι προστασία των ξένων πολιτών».

Ανακούφιση από Γαλλία και Γερμανία

H γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούσαν από τις 25 Απριλίου φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ και επανέλαβε την έκκλησή της για «αποκλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

«Προτεραιότητα τώρα πρέπει να αποτελεί η αποκλιμάκωση της βίας επί εδάφους, ενώ προετοιμάζονται οι εκλογές της 25ης Μαΐου και η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Στη Γερμανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξέφρασαν «την ευτυχία και ανακούφισή» τους μετά την απελευθέρωση των παρατηρητών.

«Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος καθώς μπορώ να ανακοινώσω ότι η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υπουργό Άμυνας.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καταφέραμε να απελευθερώσουμε όλη την ομάδα των παρατηρητών, περιλαμβανομένων των τεσσάρων Ουκρανών» που συνόδευαν τους τέσσερις Γερμανούς, έναν Δανό, έναν Τσέχο και έναν Πολωνό, όταν οι αυτονομιστές τους συνέλαβαν πριν από οκτώ ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα