Τιμή στον Κ.Λ. Στρος

Φόρο τιμής στον πατέρα της διαρθρωτικής ανθρωπολογίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη γέννησή του αποτίει η γαλλική έκδοση του Google.

Η μηχανή αναζήτησης αφιερώνει ένα δίσημο doodle στον εθνολόγο: τον επιστήμονα που μοιράζεται τη ζωή του ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά του Αμαζονίου.

Ο Κλοντ Λεβί - Στρος είναι ένας από τους πατέρες της στρουκτουραλιστικής σκέψης (του δομισμού) ως μεθόδου κατανόησης της ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού

κι επηρέασε ριζικά όλες τις κοινωνικές σπουδές στον εικοστό αιώνα.

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1908, από γονείς Αλσατούς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε νομική και φιλοσοφία στη Σορβόνη. Το 1935 μετακόμισε στη Βραζιλία, όπου διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και ήταν επικεφαλής αρκετών εθνογραφικών αποστολών στο Μάτο Γκρόσο και τα δάση του Αμαζονίου. Εκεί, μελέτησε τους Γκουαϊκούρου και τους Μπορόρο αυτόχθονες, ζώντας ανάμεσά τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το 1939 επέστρεψε στη Γαλλία και πήρε μέρος στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1941 αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να διδάσκει.
Συναναστρέφεται με τον Ρώσο Γιάκομπσον, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση του θεωρητικού περιβλήματος του δομισμού. Επιπλέον, μελετά τις απόψεις του Ααμερικανού ανθρωπολόγου Φραντς Μποάς, ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Αυτή η θεωρία αναπτύχθηκε στο βιβλίο του «Δομική Ανθρωπολογία» (Anthropologie Structurale), περιλαμβάνει την προσεκτική μελέτη των κοινωνικών σχέσεων, προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι επίσημοι μηχανισμοί και δομές του ασυνείδητου. Οι αναλύσεις του επιχειρούν να δείξουν πως η προ - λογική σκέψη δεν είναι άναρχη, αλλά καθοδηγείται από έναν άξονα δομημένο με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο της δυτικής σκέψης. Συγγραφέας ενός σημαντικού έργου στον τομέα της επιστήμης για την κατανόηση του ανθρώπου, ο Κλοντ Λεβί-Στρος κυριαρχεί και με το έργο του «Tristes Tropiques» ως μεγάλος συγγραφέας και εκπρόσωπος του κύρους Γαλλικής Ακαδημίας.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, απόσπασμα της οποίας φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», αυτός ο μεγάλος διανοούμενος, τον οποίο σε μεγάλη ηλικία συνεπήρε ο Βουδισμός, δήλωσε το 2005: « Οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο πολιτισμό. Όπου είναι πιθανόν να διαφανούν οι διαφορές -τουλάχιστον είναι καλό να το ελπίζουμε. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο, στον οποίο δεν ανήκω πλέον. Αυτός που γνώρισα, αυτός που αγάπησα είχε μόλις 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους. Ο σύγχρονος κόσμος αποτελείται από 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι πλέον δικός μου».

Ο Κλοντ Λεβί-Στρος πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα