Τμηματική καταβολή συντάξεων

Αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο καταβολής των συντάξεων. Πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα των συντάξεων τους οι δικαιούχοι των Ταμείων, λόγω τους χρόνου προσαρμογής που απαιτείται. Θα είναι διαθέσιμα 250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, 250 της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank. Για τους συνταξιούχους θα ισχύει το όριο της

ανάληψης των 60 ευρώ, θα μπορούν όμως να πάρουν σωρρευτικά τα χρήματα των ημερών που δεν είχαν πρόσβαση στη σύνταξη, αρχής γενομένης από σήμερα.Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, δεν θα καταβληθούν αύριο οι συντάξεις σε τουλάχιστον 57.000 δικαιούχους του ταμείου του ΟΤΕ, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων Εντός των επομένων ωρών θα γνωστοποιηθεί η νέα ημερομηνία πληρωμής.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται μέσω ορισμένων ATM στη χώρα, η ανάληψη χρημάτων, μετά την επιβολή capital controls.

Σύμφωνα τώρα με πηγές από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ξεκίνησε ήδη η λειτουργία της ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας Ήδη όπως ανακοινώθηκε εξετάστηκε το πρώτο αίτημα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σταδιακά λύνονται και τα προβλήματα στις καταθέσεις μετρητών από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα (κατάθεση ημερήσιων εισπράξεων), τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ειδικό ραντεβού με την τράπεζά τους και με τη συνοδεία αστυνομικού να καταθέτουν στους λογαριασμούς τους.

Αναφορικά με ορισμένους εμπόρους, κυρίως βενζινάδικα, που δεν δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες επισημάνθηκε πως υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καταρτιστεί λίστα των εμπόρων που κάνουν δεκτές τις πληρωμές με κάρτες και να ενημερωθεί το κοινό.

Συνεννοήσεις έχουν γίνει επίσης και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό για τους Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Οι πρεσβείες σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα απελευθερώσουν το όριο των καρτών μέχρι ενός ποσού, ώστε να μπορούν οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Για τις επιταγές επισημάνθηκε ότι προβλέπεται αναστολή των ημερομηνιών λήξης τους (και των δικαστικών).

Αναφορικά με τις μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα, επισημάνθηκε ότι οποιαδήποτε πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως επίσης μπορεί να γίνει είσπραξη επιταγών ώστε να πληρωθεί το προσωπικό.

Πηγές της αντιπροεδρίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι τράπεζες να ανοίξουν και νωρίτερα της λήξης της τραπεζικής αργίας για ορισμένες συναλλαγές.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα