Το «Απέραντο Γαλάζιο» της Αμοργού

Αν είστε λάτρης του κυκλαδίτικου τοπίου, του βράχου και του βαθύ μπλέ, αν προτιμάτε μπάνιο σε ανοργάνωτες παραλίες, καταδύσεις σε παγωμένα νερά, νύχτες βγαλμένες από παλιά ελληνική ταινία, αν αγαπάτε την απλότητα και σας γοητεύει το άγριο τοπίο και κατεβάζετε ρακόμελα για πλάκα, αν στις καλοκαιρινές σας διακοπές ψάχνετε το ζεστό χαμόγελο των ντόπιων τότε είστε στο σωστό μέρος! Καλωσήλθατε στην Αμοργό του απέραντου γαλάζιου, της μοναδικής ενέργειας και των συγκινήσεων!!!

Η Αμοργός, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό

άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Είναι μακρόστενο νησί με απότομη ορεινή μορφολογία εδάφους. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια.

Η Αμοργός ξεχωρίζει για τον αρχαιολογικό της πλούτο, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τέχνη, και τα τοπικά έθιμα. Διάσπαρτα σε όλη την Αμοργό ερείπια και αξιόλογα ευρήματα μαρτυρούν την συνεχή κατοίκηση από την προϊστορική εποχή.

Το νησί της Μινώας, της Αρκεσίνης και της Αιγιάλης, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού, ανέπτυξε το εμπόριο και την ναυτιλία, τις τέχνες και τα γράμματα.

Βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται ένα σημαντικότατο εκκλησιαστικό μνημείο, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός. Λιτό και απέριττο, δένει απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον του, με τα απότομα και απειλητικά βράχια που το προφυλάσσουν και το κάνουν ορατό μόνο από το πέλαγος.
Πήρε το όνομά του από την περιοχή Χόζοβα των Αγίων Τόπων από όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Τα Κατάπολα με το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων.
Η χώρα με τα ασβεστωμένα σπίτια της ανεπτυγμένη γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, η Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι του νησιού με την πανέμορφη αμμουδιά, και η Αρκεσίνη, χτισμένη κοντά στην αρχαία ομώνυμη πόλη, αποτελούν γραφικά σημεία που τραβούν την προσοχή.

Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία που διαθέτει μεγάλο δυναμισμό στην περιοχή η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αλιευτικά πεδία της Ελλάδος.

Τα τελευταία χρόνια, η στροφή στις τουριστικές δραστηριότητες αναζωογόνησε τα εισοδήματα και έδωσε τη δυνατότητα επιστροφής στην Αμοργό σε πολλές οικογένειες που σε δύσκολες περιόδους αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν.

Αν και αρχικά η Αμοργός δεν φαίνεται να έχει τόσο πολλές παραλίες, με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνουμε το αντίθετο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πρόσβαση στις περισσότερες από αυτές δεν είναι πολύ εύκολη και ως εκ τούτου απαιτείται σχετικά καλή φυσική κατάσταση, γερά παπούτσια, αντηλιακό, καπέλο για τον ήλιο και κυρίως... όρεξη για περπάτημα! Κατά τ' άλλα, ως προς τις ακριβείς τοποθεσίες των παραλιών, και στην Αμοργό να θυμάστε ότι η συνδρομή των ντόπιων είναι σε κάθε περίπτωση πολύτιμη. Μούρος, Αγία Άννα, Ναυάγιο, Ψιλή Άμμος και Νικουριά είναι μερικές από τις παραλίες που πραγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα