Το ΕΣΥ στην εποχή του ΔΝΤ

Τις μαρτυρίες ασθενών, γιατρών και νοσηλευτών για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τις συνθήκες εργασίας, καταγράφει το τελευταίο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84 για τη Δημόσια Υγεία στην εποχή του ΔΝΤ.

Η έρευνα, που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι Νίνα Κομνηνού, Έλενα Μπρέγιαννη και Χρύσα Κλειτσιώτη, παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Η Χρύσα Κλειτσιώτη βρέθηκε στα νοσοκομεία
«Ευαγγελισμός» και «Γενικό Κρατικό Αθηνών» κατά τη διάρκεια εφημερίας και μίλησε με ασθενείς που περίμεναν έως και 4 ώρες για να εξεταστούν.Την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο ασθενείς όσο και νοσηλευτικό προσωπικό κατά την διάρκεια μιας εφημερίας στον Ευαγγελισμό, περιέγραψε ο νοσηλευτής -συντονιστής μεταμοσχεύσεων στον Ευαγγελισμό, Δημήτρης Πιστόλας, ο οποίος τόνισε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν αγώνα για να εξυπηρετήσουν περίπου 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία.

Την ίδια ώρα η Έλενα Μπρέγιαννη βρέθηκε σε  εφημερία του Λαϊκού νοσοκομείου και κατέγραψε μαρτυρίες γιατρών, καθώς και  τις φωνές αγωνίας των νέων γιατρών κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στην Νίνα Κομνηνού, περιγράφει τα προβλήματα επιβίωσης του νοσηλευτικού προσωπικού  εξαιτίας του ενιαίου μισθολογίου,  και αναλύει την πρόταση του σωματείου τους, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι να σιτίζονται εντός του νοσοκομείου.

Για κουρασμένους και απλήρωτους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα, κάνει λόγο  μιλώντας στην Έλενα Μπρέγιαννη ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, Γιάννης Αλαμάνος, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου υπάρχει μόνο ένας γιατρός-Διευθυντής, για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα που επικρατεί κατά την διάρκεια εφημερίας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μαρίνος Τσουρούλας. Ουρές στα επείγοντα, ελλείψεις υλικών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι τα βασικά προβλήματα του νοσοκομείου.

Η αυξημένη κατά 30% προσέλευση των ασθενών στο Σισμανόγλειο σε συνδυασμό με την έλλειψη γιατρών κυρίως καρδιολόγων και χειρουργών   έχει ως αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές. Σύμφωνα με το μέλος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος, Κώστα Λιβαδά, τα ράντζα στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου μετά την εφημερία είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, γάντια, τραυμαπλάστ και σύριγγες , καταγράφονται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ένα νοσοκομείο που η προσέλευση των ασθενών τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί  τουλάχιστον κατά 30% . Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Πάνος Παπανικολάου περιγράφει  με μελανά  χρώματα  την εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Ιδανικές ωστόσο είναι οι συνθήκες στο Νοσοκομείο
Keywords
Τυχαία Θέματα