Το φορολογικό επί τάπητος

Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης, στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτή την ώρα, υπό το Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς των αποδείξεων, ενώ το Υπουργείο αναμένει και έσοδα 2 δισ. Ευρώ από τη φορολόγηση Ελλήνων που κατέθεσαν – χωρίς να το δηλώσουν – μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα για φοροκαταιγίδα στην ακίνητη περιουσία, το υπ. Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι προτεραιότητα στο θέμα των αντικειμενικών

αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.

Για παράδειγμα, ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

Επίσης, αναφέρει ότι η προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών. Όσον αφορά τον σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους.

Εξετάζεται,επίσης, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

Θυμίζουμε ότι στις δεσμεύσεις περιλαμβάνονται μέτρα όπως, υποχρεωτική φορολογική δήλωση για όλους από 18 ετών και πάνω. Την ίδια ώρα, στην Κυβέρνηση προετοιμάζονται για την υποδοχή των επιτρόπων στις τράπεζες την επόμενη εβδομάδα, ενώ μεγάλο θέμα φαίνεται να αναδεικνύεται για τον Οργανισμό Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, μετά τον εντοπισμό ανεξήγητων υπερβάσεων στον προυπολογισμό από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Τέλος, κατά 408 εκατομμύρια Ευρώ αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα το Νοέμβριο, φτάνοντας συνολικά στα 161 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην αρχή, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να πέσουν έξω, τόνισε στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη, ο Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα