Το «κόστος» της γαλλικής στήριξης για την ΑΟΖ

Πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξε προσέφερε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για το θέμα των υποθαλάσσιων ερευνών στα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας είναι σαφής: «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων

φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει».
Η επίκληση από τον κ.Ολάντ στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ταυτίζεται με την ελληνική άποψη για την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ. Και η διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενθαρρύνει την Κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει στα σχέδιά της σχετικά με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, παρότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα την Ελληνική Κυβέρνηση να αποφύγει την μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, διότι θα υπάρξει «απάντηση» από την Τουρκία.

Στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας, παρότι ο κ.Ολάντ δεν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ο τύπος της Γαλλίας επιμένει ότι, η Γαλλία, προτίθεται να «δανείσει» στην Ελλάδα δυο Φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
Τα μέσα αυτά (Φρεγάτες και αεροσκάφη Ν.Σ.) θεωρούνται αναγκαία για την ασφάλεια των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ. Μάλιστα ο ΥΠΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος έχει κάνει σχετική προεργασία με τον Γάλλο ομόλογό του και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την ενοικίαση -με την μέθοδο leasing- δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Οι συζητήσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, στις 28 Φεβρουαρίου όταν ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν θα έρθει στην Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Επισημαίνουμε ότι, ο Λε Ντριάν έχει εκλεγεί σε περιοχή της Βρετάνης, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Fremm.

Οι φρεγάτες τύπου Fremm είναι πολλαπλών αποστολών, εξοπλισμένες για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αντιαεροπορική άμυνα με πυραύλους exocet και skalp.

Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι τύπου Br.1150 AtlanticAtlantique 2. Τα αεροσκάφη αυτά, θεωρούνται ότι είναι αποτελεσματικά, για διάφορες σύγχρονες αεροναυτικέςεπιχειρήσεις, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, έχει τη δυνατότητα να φέρει βλήματα αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ήδη η Πολεμική μας Αεροπορία για τα Mirage 2000BGM, ενώ είναι πιστοποιημένο για εκτοξεύσει τορπιλών Μk 46.

Φυσικά το ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το τίμημα του ενοικίου και ειδικά για τις Φρεγάτες, αν συνδέονται με τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφευχθεί το προφανές. Η ΑΟΖ να εξελιχθεί σε μία ακόμη εξοπλιστική «μπίζνα», ειδικά μάλιστα τώρα, που η Ελλάδα είναι βυθισμένη σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιου Περράκη, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, θα πρέπει να ακολουθηθεί το δίκαιο της θάλασσας, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συνεννόηση με πολλές χώρες.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα