Το μέτρημα της άγνοιας

Του Μανώλη Κοττάκη

«Πωλητήριο», «εκποίηση», «ξεπούλημα». Αυτή τη φορά την εμπλούτισαν με τις απειλές Στρατούλη  περί ..φυλακών. Αν οι απειλές αυτές διατυπώνοντανγια πρώτη φορά στα χρονικά, θα έδινα σημασία. 

Την λέξη «ξεπούλημα» η Αριστερά την έχει για ψωμοτύρι. Από την δεκαετία του 1990 όταν  η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων, την διακυβέρνηση Καραμανλή που ιδιωτικοποίησε Ολυμπιακή-ΟΤΕ-λιμάνια  μέχρι και προχθές που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το  τολμηρό του σχέδιο για την  αξιοποίηση της

δημόσιας περιουσίας,  οι ηγεσίες  της χρησιμοποιούν πάντα την ίδια καραμέλα.

«Πωλητήριο», «εκποίηση», «ξεπούλημα». Αυτή τη φορά την εμπλούτισαν με τις απειλές Στρατούλη  περί ..φυλακών. Αν οι απειλές αυτές διατυπώνονταν για πρώτη φορά στα χρονικά, θα έδινα σημασία. Αλλά το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις  προχώρησαν κανονικά.

Θα επικεντρώσω λοιπόν την προσοχή μου σε θέματα ουσίας.  Και για να έχει γούστο η απόπειρα θα ανασύρω από το αρχείο μου τις δηλώσεις-προβλέψεις που έκανε τον Μάιο του 2008 ο Δημήτρης Στρατούλης για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.  Είναι μια απλή μέθοδος  για να διαπιστώσουμε με την ασφάλεια  της απόστασης του χρόνου πόση βάση έχουν οι προφητείες της Αριστεράς κάθε φορά που πολεμά μια μεταρρύθμιση. Για  να μετρήσουμε, εν τέλει, την έκταση της άγνοιας.

29  Μαίου του 2008 λοιπόν ! Ο    Στρατούλης χαρακτήριζε την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ως «το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο»  και προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό και για τις..συνέπειες. Υποστήριζε:


-«Οι   πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τα πιο αυξημένα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και με την διακινδύνευση του δημοκρατικού δικαιώματος  της διασφάλισης του απορρήτου επικοινωνιών και του απαραβίαστου των προσωπικών δεδομένων τους».

-«Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας θα παραδοθεί σε ξένες πολυεθνικές».

-«Θα δημιουργηθεί κίνδυνος καρτέλ μεταξύ του γερμανικού ΟΤΕ και ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών».

-«Η Ντόιτσε Τέλεκομ αγόρασε ποσοστό του ΟΤΕ έναντι πινακίου φακής, 445 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν χρειάζονται νομίζω  ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως  όλες οι προβλέψεις Στρατούλη έπεσαν παταγωδώς.
 
 Οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν! Ούτε τα τιμολόγια αυξήθηκαν- αντιθέτως των κρατικών ΔΕΚΟ πήραν την ανηφόρα - ούτε καρτέλ  δημιουργήθηκαν, ούτε η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας τέθηκε σε κίνδυνο, ούτε  τα  προσωπικά  τους  δεδομένα  παραβιάστηκαν. Αντιθέτως το ελληνικό δημόσιο έπαψε να βάζει το χέρι στην τσέπη για να καλύπτει τα ελλείμματα του, το προσωπικό του μειώθηκε, ενώ ο οργανισμός έγινε leader στην αγορά κινητής τηλεφωνίας - ίντερνετ. Και βεβαίως δεν ξεπουλήθηκε, έναντι πινακίου φακής . Οι μετοχές του πωλήθηκαν τότε 29 ευρώ το κομμάτι ενώ σήμερα είναι στα τάρταρα του ενός και κάτι ευρώ.

Υπήρξε λοιπόν κοινωνικό όφελος από την ιδιωτικ

Keywords
Τυχαία Θέματα