Το πόσιμο νερό ως μουσειακό έκθεμα

Το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού πραγματεύεται η καλλιτέχνις, Καίτη Χαλιορή, στην έκθεση με τίτλο «World Water Museum» που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος», από τις 28 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου.

    Ένα σουρεαλιστικό έργο που επιδεικνύει ότι «το πόσιμο νερό βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο και είναι είδος εν ανεπάρκεια που μπορεί πια να εκτεθεί ως μουσειακό είδος. Δηλαδή είναι για το μουσείο! Επίσης, το
νερό έχει αναχθεί σε προϊόν εκμετάλλευσης και η διαχείρισή του βρίσκεται όλο και πιο συχνά σε χέρια εταιρειών, γεγονός που το καθιστά είδος πολυτελείας και εντείνει το πρόβλημα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Χαλιορή.

    «Το έργο έχει δύο τρόπους έκφρασης: πρώτον, την παγκόσμια διάδραση, μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που θα στείλουν δείγματα νερού από λίμνες και ποτάμια. Οι δρόμοι του νερού θα αφήσουν ψηφιακά ίχνη σ’ όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν (πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, e-mail) συν το γεγονός ότι τα δείγματα θα "πετάξουν" μέχρι την Ελλάδα. Ο δεύτερος τρόπος έκφρασης είναι η εγκατάσταση των δειγμάτων σε φιαλίδια, που αφού θα έχουν περάσει χημική ανάλυση, θα φέρουν τη δική τους ταυτότητα με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Μία μικρή ποσότητα απ’ όλα τα δείγματα θα μπει σε ένα ειδικό δοχείο που θα μπορεί ο καθένας να το πάρει στην αγκαλιά του και συμβολικά να το προστατέψει και το ονομάζουμε "νερό της Γης"», λέει η κ. Χαλιορή.

    Η εξέλιξη του έργου θα ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις, στην Αθήνα, στη Μακεδονία και στην Ύδρα, σε βάθος χρόνου τριών-τεσσάρων ετών. Τα πρώτα δείγματα, από τον Κηφισό, τη λίμνη Υλίκη και τη λίμνη Κουρνά στην Κρήτη, θα εκτεθούν στον «Τεχνοχώρο».

    Εκεί θα γίνει και η ενημέρωση του κοινού, το οποίο θα κληθεί να διαδώσει την ιδέα συλλογής δειγμάτων πόσιμου νερού. Στη συνέχεια, η έκθεση θα μεταφερθεί εμπλουτισμένη σε εκθεσιακό χώρο στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, στην Ύδρα η εγκατάσταση θα βρει το μόνιμο σπίτι της και θα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, όσο υπάρχει το ενδιαφέρον του κόσμου και θα αποστέλλονται δείγματα νερού απ’ όλο τον πλανήτη.

    Η κ. Χαλιορή συμπληρώνει ότι «ήδη βρίσκονται στο δρόμο 4-5 δείγματα από την Ελλάδα, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει άνθρωποι και φορείς από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Κένυα, το Ιράκ και άλλα. Με χαρά βλέπουμε ότι έχει προκύψει ήδη μεγάλη αποδοχή από το κοινό».

    Προβάλλεται επίσης, η διεπιστημονικότητα στην τέχνη, όπου πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνικοί και άλλοι συνεργάζονται για τη δημιουργία αυτού του Παγκόσμιου Μουσείου Νερού, δοσμένο ως μια εικαστική εγκατάσταση συγκεκριμένου χώρου.

    Τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα γίνουν την Πέμπτη, 28 Απριλίου, στις 20.00 στη γκαλερί «Τεχνοχώρος», Λεμπέση 4 στο Μακρυγιάννη.
Keywords
Τυχαία Θέματα